Foto: Nepoznata Rama - Grude u župi Rumboci

  • Napisao/la  RP
Foto: Nepoznata Rama - Grude u župi Rumboci

Svako vrijeme sa sobom donosi neke specifičnosti koje ostaju trajno zapisane i znaju se često spominjati. Suvremeni čovjek, malo po malo, trčeći za materijanim dobrima, polako, ali sigurno, u relativno kratkom periodu, napustio je većinu onoga po čemu su generacije njegovih predaka živjele, u skladu s božjim zakonima i zakonima prirode.

Rama je nekada nadaleko bila poznata kao kraj u kojemu žive radišni i pobožni ljudi. Svako ramsko selo ima ono „nešto“ svoje, koje je tipično samo za njega. Starije generacije Rumbočana sigurno su čuli za mjesto Grude, zapadno od sela, na kojem se, prema pričama starih dogodilo ukazanje. Od tada, pa sve do danas, postoji običaj, a posebno u korizmeno vrijeme, da mještani odlaze na to mjesto, mole se, traže pomoć i utjehu kod Blažene Djevice Marije.

S ciljem organiziranja akcije čišćenja, prokresavanja i markiranja staze do mjesta gdje se, prema pričama dogodilo ukazanje, prije trenutačnog stanja, članovi HPD "Rama“, posjetili su lokalitet i upoznali teren i nakon toga planirali realizaciju. Nažalost, zbog svima poznatih razloga, za sada je sve odgođeno, ali je provedba u planu čim se stanje normalizira.

Bez obzira na autentičnost priča i nečije vjerovanje, na nama je da čuvamo ono što smo nasljedili od predaka i prenosimo ga na generacije koje dolaze. Grude su mjesto gdje ljudi mole u svojim potrebama ili vrše svoje zavjete. Očuvajmo ih za budućnost i vrijeme koje dolazi.

na vrh članka