Preminuo vlč. Anto Jelić

  • Napisao/la  RPortal
Preminuo vlč. Anto Jelić

Danas u poslijepodnevnim satima u Svećeničkom domu u Sarajevu u svojoj 79. godini života i 50. svećeništva preminuo je vlč. Anto Jelić, umirovljeni svećenik Vrhbosanske nadbiskupije.

Pokojni vlč. Anto rođen je 7. ožujka 1943. u Jaklićima u općini Prozor-Rama. Kršten je župi Rama-Šćit. Sjemenište i gimnaziju završio je u Visokom, a bogosloviju u Eichstoettu gdje je i zaređen za đakona 6. veljače 1972. Svećenikom Vrhbosanske nadbiskupije postao je na Petrovo 1972. Prve godine svećeničkog života proveo je u Zadarskoj nadbiskupiji odakle je 1975. imenovan privremeno voditeljem Hrvatske katoličke misije u Spaichingenu. U inozemstvu je djelovao još u: Rottenburgu, Eichsttoetu i Augsburgu.

Po povratku u domovinu najprije je bio zamjenik župnika u Maglaju i pastoralni suradnik u Doboju da bi 1984. bio imenovan upraviteljem samostalne kapelanije u Tarčinu. Iste godine postao je župnikom na Marijin Dvoru u Sarajevu gdje je ostao do 1991. kada je otišao na službu ekonoma Vrhbosanske nadbiskupije. Te službe je razriješen 2001. kada je imenovan župnikom u Novom Gradu u Sarajevu gdje je ostao do svećeničkog umirovljenja 2018. 

Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik (1991.-2018.) Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva.

Informacije o mjestu i vremenu ukopa preminulog svećenika Ante bit će naknadno poznate.

nedjelja.ba

na vrh članka