Veliki tjedan u župi Prozor

  • Napisao/la  RP
Veliki tjedan u župi Prozor

Kao i u drugim župama, Veliki tjedan u župi Prozor, biti će obilježen služenjem svetih misa i obredima.

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota su jedan jedinstven događaj, muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Tako je na Veliki četvrtak samo jedna misa, Misa večere Gospodnje, dan ustanove Euharistije. Druga misa ima samo u katedralnim crkvama na kojima se posvećuju sveta ulja za dijeljenje sakramenata.

Ono što je ustanovljeno na Veliki četvrtak, žrtva Gospodinova, ostvarena je na veliki petak, Isus je umro. Na cijelom svijetu taj dan nema mise, nego samo spomen i to jedan, jedinstven u župi, a to su obredi Muke, otkrivanja i klanjanja sv. Križu, i samo pričest od posvećenih čestica na Veliki. četvrtak.

Oba ova događaja, velikog četvrtka i velikog petka biti će u  17:00 sati u Prozoru.

Velika subota je dan šutnje sve do prvog sumraka. U smiraj dana se slavi služba svjetla, hvalospjev uskrsnoj svijeći, blagoslov (i krštenja, ako ih ima) krsne vode, kojom se krste djeca sve do Duhova, zatim svečana uskrsna liturgija, proslave Uskrsnuća Gospodinova! Zato su ti događaji jedinstveni i samo u župnoj crkvi i to u 20,00 sati u subotu navečer.

Blagoslov uskrsnih jela:

Lug u subotu u 10,30 sati

Prozor u 11,00 sati.

Iza blagoslova jela je prilika za ispovijed onih koji dolaze iz inozemstva ili sa studija!

Na Veliki četvrtak, iza svečane euharistije je klanjanje u crkvi pred Presvetim sve do pola noći. Cijelo vrijeme je klanjanja je prilika za ispovijed. Dakle dođite, pomolite se, ispovjedite i s mirom dočekajte veliku svetkovinu Uskrsa

Na Veliki petak je pjevana Muka po Ivanu, klanjanje sv. križu i Pričest. Prilikom ljubljenja sv. Križa, svoj prilog dajmo za održavanje institucija crkve u Svetoj Zemlji koje brinu oko čuvanja svetih mjesta Kršćanstva. To su naši fratri, među kojima ima i predstavnika iz naše domovine. Njihova situacija je teška i nezahvalna, pogotovu radi stalne napetosti između Izraela i Palestinske zajednice. Da njih nema, mogli bi se katolici oprostiti s mogućnošću posjete svetih mjesta!  Ovo je izravno sudjelovanje u akciji cijele Crkve na Zemlji!

na vrh članka