Nastavak suđenja za ratni zločin na Uzdolu

  • Napisao/la  RP
Nastavak suđenja za ratni zločin na Uzdolu
U nastavku suđenja Enveru Buzi, svjedok tužiteljstva kazao je da je njegova majka Mara zapaljena u selu Uzdol.

Miroslav Grubeša ispričao je da je u napadu “muslimanskih snaga” na Uzdol 14. rujna 1993. godine nestala njegova majka, a da ju je otac tražio tri dana nakon napada.

“Štala je bila zapaljena, a sva stoka iz nje je pobjegla. Otac je treći dan, kada se zgarište u štali stišalo, ušao u štalu i pronašao neke kosti. Pronašao je bedrenu kost i dio lobanje. Kasnije su te kosti poslate na obdukciju u Split, a moja majka je ukopana zajedno sa svim ubijenim u Uzdolu”, kazao je Grubeša.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, svjedok je upitan zbog čega je istražnom sudiji u Mostaru 1995. godine rekao da je na dan napada vidio kako su muslimani njegovu majku zapalili u štali.

“Bio sam u teškoj situaciji, jedva punoljetan. Odlučio sam dati takvu izjavu kako bih pokušao natjerati istražne organe da bilo šta započnu na istraživanju ovog zločina i da se počinioci kazne. Izvinjavam se svima zbog toga, a ovo što sam danas ispričao jeste istina”, kazao je Grubeša.

Za zločin u Uzdolu, Tužiteljstvo BiH tereti Buzu, bivšeg zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Rajiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

O ubijenim civilima u Uzdolu i okolnim selima svjedočio je i Miro Prskalo. Napad na Uzdol zatekao ga je u kući, kada je, kako je ispričao, pokušao otići do zapovjedništva hrvatske vojske u obližnje selo. U kući su, izjavio je Prskalo, ostale Jela Džalto i njena sestra Lucija s djecom.

“Pokušao sam otići do zapovjedništva u Prozor, da ih obavijestim o napadu. Uspio sam i vratio se, a po povratku sam zatekao brojne ubijene civile. U svom selu sam pred kućom zatekao ubijenog Ranka Rajiča i njegovu suprugu Luciju, kao i tetke Maru i Šimu. Moja kuća je zapaljena, a u njoj je ubijena i zapaljena Jela Džalto, dok joj je sestra Lucija s djecom uspjela pobjeći”, rekao je Prskalo.

I treći svjedok, Josip Prskalo, govorio je o napadu na Uzdol, istaknuvši da je ubijeno mnogo civila u selima Križ, Zelenika, Cer, Uzdol i Rajiči.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. lipnja.
 
 
na vrh članka