30. obljetnica zločina na Hudutskom

  • Napisao/la  RP
30. obljetnica zločina na Hudutskom

Nakon neuspjeha u pokušajima osvajanja Crnog vrha i Uzdola, tzv. A BiH usmjerava snage na rajon Kućana, gdje su u ranim jutarnjim satima napale na sve crte obrane HVO-a. Privremeno je zauzet položaj Kostriješ, no u protuudaru branitelji su vratili izgubljene položaje, prilikom čega su smrtno stradala četiri pripadnika Lašvanske bojne.

U isto vrijeme započeo je snažan muslimanski napad na položaje Križ, Majan, Tošćanicu i Hudutsko, a snage MOS-a uspjele su dovesti branitelje u okruženje. Nakon zarobljavanja, strijeljana su 22 vojnika HVO-a, a 70 ih se uspjelo izvući iz okruženja. Ubijeni su: Anđelko Bilandžija, Ljupko Bilandžija, Stipo Bliznac, Jozo Bogić, Marko Brtan, Željko Golubović, Željko Jakašević, Ilija Jakovljević, Dragan Jezerčić, Pejo Božić, Jozo Ladan, Karlo Ladan, Zoran Marjanović, Drago Mijatović, Šimo Petrović, Drago Žunić, Jure Brajković, Ilija Bendra, Anton Odak, Josip Soldo i Marin Vidić, te civili Mato Biloš i Jagoda Mijačević.

MOS je bio aktivan i u rajonu Slatine gdje su iz smjera Zavratača i Pisvira djelovali PAM-om i PAT-om po Donjoj Slatini, a na Zavratači su upali u minsko polje gdje je jedan pripadnik MOS-a poginuo. Crte obrane Glibe - Jurići - Uzdol MOS je povremeno provocirao iz pješačkog naoružanja. Uočen je neprijateljski helikopter u niskom letu od sela Ivanci prema Šćipama.

Posljednji ispraćaj i pokop poginulih branitelja u Uzdolu. Na groblju u Rumbocima pokopani su Ivan Zelić i Ilija Cvitanović koji su zajedno poginuli. Za pokojnog Ivana svetu misu i pogreb služio je fra Božo Krešo, a za pokojnog Iliju fra Vitomir Damjanović. Na groblju u Prozoru pokopani su Slavko Mendeš, Pero Kovčalija, Ivo Rajić, Branko Šekerija, Anđelko Kozarić, Pero Lučić, Vlado Mijatović i Fabijan Grabovac. Svetu misu i pokop za poginule branitelje predvodili su župnik Josip Lubar, Jure Gavranović, Zdravko Mandić, don Miljenko Džalto, Franjo Zelenika, fra Mijo Džolan i fra Andrija Jozić.

Na groblju u Dobroši pokopan je Franjo Zadro. Svetu misu i pogreb predvodio je župnik Josip Lubar. Na groblju na Paljikama pokopan je Josip Marić. Svetu misu i pogreb služili su župnik Josip Lubar i don Miljenko Džalto.

U Uskoplju se vode  ulične borbe za središte grada.

Izvor: Knjiga “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995”

na vrh članka