Na današnji dan 1993./'94. godine

  • Napisao/la  RPortal
Na današnji dan 1993./'94. godine

Ožujak je započeo kao pravi zimski mjesec. Snijeg i mećava napravili su visoki snježni pokrivač na cijelom prostoru Rame. Nanosi snijega na nekim mjestima prelaze visinu od četiri metra. Sve to otežava izvršavanje obrambenih zadaća, stvara poteškoće pri dopremanju hrane, vode i materijalno-tehničkih sredstava braniteljima  na prvoj crti.

Ipak, nema popuštanja, pojačanim naporima branitelji obavljaju sve potrebne zadaće, a inženjerija brigade „Rama“ obavlja svoj dio posla. Prvi sati prvog dana ožujka obilježeni su pucnjavom iz pješačkog  naoružanja iz smjera Hera po civilnim objektima u Jurićima i na Borku.

1994.

MOS je 1. ožujka zaposjeo napuštene položaje na Zavišću. U Washingtonu su  završeni hrvatsko-muslimanski mirovni pregovori, na kojima je odlučeno da se do 15. ožujka 1994. pripreme dokumenti za potpisivanje konačnog mirovnog sporazuma kojim će se utemeljiti Federacija BiH, a u kojoj će hrvatski narod uživati puni suverenitet. U Parizu su 18. ožujka potpisani mirovni sporazumi i taj dan uzimamo kao prestanak sukoba između tzv. A. BiH i HVO-a. U ime Hrvata sporazum su potpisali dr. Franjo Tuđman i Krešimir Zubak, a u ime Muslimana Alija Izetbegović i Haris Silajdžić.

Izvor: Knjiga „Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990. – 1995

na vrh članka