Na današnji dan 1994. godine

 • Napisao/la  RP
Fotoilustracija Fotoilustracija

Glavni zapovjednik Hrvatskog vijeća obrane, general Ante Roso i glavni zapovjednik ABiH, general Rasim Delić potpisali su u Zagrebu sporazum o prekidu vatre uz nazočnost i posredovanje zapovjednika UNPROFOR-a za područje bivše Jugoslavije i područje BiH, generala Jeana Cota i Michaela Rosea.

Dvije su se strane dogovorile sljedeće:

 1. Prekid vatre s trenutačnim i potpunim prekidom neprijateljstava koji stupa na snagu 25. veljače u 12 sati uključuje sljedeće elemente: nema daljnjih ofenzivnih akcija ili napada; prekid svih oblika propagande jedne strane protiv druge; linije dodira i položaji trebaju ostati onakvi kakvi se zateknu 25. veljače u 12 sati.
 2. Razmještanje UNPROFOR-a u osjetljivim područjima i ključnim lokacijama kako bi se osiguralo poštovanje prekida vatre;
 3. Stavljanje svega teškog naoružanja kalibra iznad 12.7 mm pod nadzor UNPROFOR-a ili povlačenje toga naoružanja na minimalnu udaljenost od 10 km od linije dodira za minobacače i 20 km za tenkove i topništvo do 12 sati. 7. ožujka 1994. godine.
 4. Uspostavljanje zajedničke komisije pod predsjedanjem UNPROFOR-a 25. veljače 1994. godine u Kiseljaku, u koju će biti uključeni predstavnici obiju strana, a koja bi bila zadužena da razmotri pitanja iz aneksa koji je sastavni dio ovoga sporazuma.

Aneks mirovnog sporazuma

 1. Sljedeće se mora provesti prema prioritetima:
 2. Otvaranje sljedećih puteva za humanitarnu pomoć i konvoje UNPROFOR-a, trgovinski promet i prolaz civila, posebice, iako ne i isključivo između: Zenica - Stari Vitez, Mostar - Jablanica - Konjic - Sarajevo Kiseljak - Vareš Kiseljak - Bilalovac - Busovača
 3. Jedine nadzorne postaje na tim putovima moraju biti pod nadzorom UNPROFOR-a, ali mogu biti vođene i zajednički.
 4. Otvaranje logora, oslobađanje zatvorenika i razmjena tijela u suradnji s organizacijama poput Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC).
 5. Neometana i pravedna raspodjela humanitarne pomoći od strane UNHCR-a, uključujući i dostavu naftnih derivata.
 6. Ponovna uspostava električne i vodoopsrkrbne mreže.
 7. Sve gore navedene mjere trebaju biti poduzete s ciljem povratka normalnog života za narod Bosne i Hercegovine.
 8. Ovaj sporazum ni u kojem slučaju ne prejudicira nikakve političke rasprave ili sporazume koji mogu ili će biti postignuti u budućnosti.
 9. Pored toga dogovoreno je da bi se jednom mjesečno trebali održavati sastanci na visokoj razini između generala Rose, Rosea i Delića (ili njihovih predstavnika ako oni ne mogu nazoćiti) ili češće ako se za to ukaže potreba.

Izvor: Knjiga „Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.“

na vrh članka