Upoznajte Ivana Slišku, jedinog certificiranog arborista u BiH

Upoznajte Ivana Slišku, jedinog certificiranog arborista u BiH

Novo vrijeme sa sobom donosi i brojne promjene u svakom pogledu. Neka zanimanja, koja su donedavno bila vrlo tražena, polako nestaju, dolaze nova, kojima se trenutačno bavi mali broj ljudi. Neka od tih zanimanja prilično su opasna i zahtjevaju vještine i spretnost, pa i hrabrost. Jedno od njih je i zanimanje Arborist.

Brojni su primjeri da su ljudi u želji da im dvorište, okućnica ili neki drugi prostor izgledaju ljepše, posadili drveće, čija prirodna staništa nisu urbana područja. Gledati kako nešto raste i napreduje, lijepo je, ali s vremenom, posađeno drveće postane veliko i postane problem koji načini dosta štete. 

Problem koji morate rješavati, a ne možete uz pomoć mehanizacije, dizalice... jer se nalazi u skučenom prostoru, i pristup je nemoguć.

Ipak, rješenje postoji, a zove se Arborist. Posebno obučen i opremljen čovjek, koji uz svu potrebnu opremu mora imati i alpinističke vještine i hrabrost uspinjanja, nerijetko i više od trideset metara, uz to, sa sobom nositi sav potreban alat, motornu pilu i njome raditi. Polako, oprezno i strpljivo.

Običnom promatraču, na prvi pogled, čini se da je to lagan posao i da se njime može baviti bilo tko.

Upravo suprotno. Postati priznati arborist, za to je potrebno puno vremena i specijalizirane obuke, koju za sada, ako biste željeli, ne možete nigdje u BIH odraditi. Ivan Sliško iz Tomislavgrada, jedini je certificirani arborist u BiH. Svoju je obuku završio u Mađarskoj, i stečene vještine odnedavno započeo i praktično primjenjivati.

Njegove usluge, već su dosta tražene. S obzirom na način koji obavlja posao, ne čineći nikakvu popratnu štetu na objektima u blizini drveća koje sječe i ruši i ne treba mu pomoć mehanizacije.

Ako imate problem s visokim drvećem koje se nalazi u dvorištu, u blizini kuće ili negdje drugdje, a ne znate kako riješiti problem, Ivan Sliško je vaše rješenje.

Za sve dodatne informacije, posjetite profil Sječa i orezivanje stabala na Facebook-u i kontaktirajte Ivana.

na vrh članka