Foto: Proslava Male Gospe na Šćitu

  • Napisao/la  RPortal
Foto: Proslava Male Gospe na Šćitu

Po staroj ramskoj tradiciji, blagdan Male Gospe, od davnina, slavi se u gospinom svetištu na Ščitu. Tako je bilo i danas. Pred velikim brojem vjernika pristiglih iz brojnih krajeva BiH, susjedne Hrvatske, Austrije, Njemačke..., svečeno misno slavlje predslavio je fra Mario Knezović, župnik župe Kočerin.

Priprava za blagdan Male Gospe započela je u ponedjeljak trodnevnicom. Prvog dana trodnevnice služena je sv. misa za sretan početak nove školske godine.

Također, pod ovom misom bio je i blagoslov školaraca, školskih torbica i knjiga za prvašiće, te ispoevijed učitelja, nastavnika i profesora.

U utorak, drugoga dana trodnevnice, služena je sveta misa na nakanu starih, bolesnih, zanemarenih

Sinoć, zadnjega dana trodnevnice, u samostanskom dvorištu služena je sv. misa Uočnica koju je predvodio fra Ivan Kasalo.

Blagdan Male Gospe, obilježava se kao Dan općine. Već tradicionalno, prijje početka misnoga slavlja, brojna izaslanstva i predstavnici iz javnog i političkog života, ispred ploča s imenima pobijenih Ramaca tijekom povijesti, zapale svijeće i polože vijence u znak sjećanja. Tako je bilo i danas.

Nakon završetka misnoga slavlja, uslijedilo je druženje i veselje na platou ispred crkve.

na vrh članka