Foto: Sjećanje na četničke žrtve u Lisu

  • Napisao/la  RPortal
  • Video sadržaj
Foto: Sjećanje na četničke žrtve u Lisu

Mjesec listopad 1942. godine ostat će upisan u povijest Rame kao mjesec teškog stradanja stanovništva, paleži i razaranja imovine.

U operaciji „Alfa“, četnici kao talijanski saveznici, kroz tri dana svoga krvavoga pohoda na prostoru Rame, za sobom su ostavili samo smrt. Rijetke su ramske obitelji koje tih dana nisu izgubile barem nekoga od rodbine.

Sudbinu većeg dijela Gornje Rame, dijelilo je i Lise, malo planinsko naselje na obroncima Vran planine. Silazeći prema Orašcu i gornjoramskoj dolini, četnici su na jednom mjestu zatekli deset Hrvata koji su radili u šumi. Tu su ih sve ubili vatrenim oružjem ili zaklali.

Ubijeni su:

Božo Bošnjak

Franjo Bošnjak

Marko Bošnjak

Mato Bošnjak

Marijan Bošnjak

Ivan Grbeš

Jure Grbeš

Jozo Grbeš

Ante Brković

Ivo Brković

Zbog nemogućnosti prijenosa poginulih i ukopa u groblju, ali i zbog straha od povratka četnika, žene i djeca su ukopali pobijene na mjestu njihovog stradanja.

Kao i u većini drugih mjesta, muškarci su pobijeni, a i za njih su ostala djeca i supruge , majke…

Nakon 2. svjetskog rata i zabrane spominjanja četnika i pokolja, obitelji i rodbina pobijenih, dolazili bi krišom i molili se za njih.

Da bi se nevine žrtve sačuvale od zaborava, potomci i rodbina pobijenih, prije dvije godine podigli su spomen obilježje na mjestu njihovog stradanja i ukopa.

Na mjestu njihovog posljednjeg počivališta, danas je služena sv. misa za pobijene koju je predvodio fra Andrija Jozić, župnik i gvardijan franjevačkog sasmostana Rama/Šćit.

 

Video sadržaj

na vrh članka