Foto/video: Blagdan Male Gospe na Šćitu

Foto/video: Blagdan Male Gospe na Šćitu

Po staroj ramskoj tradiciji, blagdan Male Gospe, od davnina, slavi se u gospinom svetištu na Ščitu. Tako je bilo i danas. Pred velikim brojem vjernika pristiglih iz brojnih krajeva BiH i susjedne Hrvatske. svečeno misno slavlje predslavio je fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Priprava za blagdan Male Gospe započela je u utorak trodnevnicom. Prvog dana trodnevnice služena je sv. Misa povodu početka školske godine, upriličena je ispovijed školaraca, učitelja, nastavnika, kao i blagoslov đaka i školskih torbi.

Drugoga dana trodnevnice služena je sv. Misa na nakanu bolesnih, starih i zanemarenih.

Jučer, trećega dana, služena je sv. Misa Uočnica na nakanu hodočasnika kojoj je nazočio velik broj vjernika iz BiH i susjedne Hrvatske.

Blagdan Male Gospe, obilježava se i kao Dan općine. Tim povodom, upriličeno je polaganje vijenaca  i paljenje svijeća ispred spomen ploča s imenima stradalih Ramaca kroz povijest.

Kroz dva dana trodnevnice, i danas na sami blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, svete Mise i cijelokupni program, bili su upriličeni u samostanskom perivoju.

Video sadržaj

na vrh članka