Zlatna misa u župi Prozor

Zlatna misa u župi Prozor

Jučer je u župi Presvetog Srca Isusova u Prozoru upriličeno  slavlje Zlatne mise. Nakon procesijskog ulaska u župnu crkvu i pozdravnog govora mjesnog župnika vlč. Stipe Kneževića, znakom križa koncelebrirano euharistijsko slavlje s početkom u 11 sati započeo je zlatomisnik vlč. Ivan Bošnjak.

Tijekom slavlja sv. Mise kojom je vlč. Ivan obilježio 50. godina svećeništva, propovijedao je pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar.

U prigodnoj propovijedi biskup Pero istaknuo je činjenicu kako je vlč. Ivan prvi zlatomisnik iz župe Prozor od njenog osnutka (1906.godine); njen deseti po redu mladmisnik, te jedan od njenih 25-ice zaređenih svećenika kroz 110. godina postojanja župe. Na temelju biblijskih čitanja i odgovarajući na pitanja – što je to Misa, tko je to misnik, kako se postaje svećenikom, zašto ...? propovijednik je rekao kako je svećenik najprije misnik, služitelj najuzvišenijeg Božjeg čina što ga je On položio u ljudske ruke. Svećenikom postaju oni koje Bog poziva. Misnik je čovjek po kojemu Bog pokazuje i dijeli svoje darove ljudima, on je svjedok najveće Božje ljubavi prema čovjeku. Biskup Pero iznoseći povijesne podatke o teškim i olovnim vremenima (nakon Drugog svjetskog rata, kada župa Prozor 9 godina nije imala svoga župnika, nego su ju pastoralizirali oci franjevci sa Šćita) te odgovarajući na pitanje gdje nastaju nova duhovna zvanja, rekao je - tamo gdje ima obiteljske i župne vjere, tamo gdje ima molitve i kršćanskog svjedočenja. Isto tako, prisjećajući se mladomisničkog gesla vlč. Ivana iz 1966. godine koje je glasilo Gospodine, da mi snage i hrabrosti da ti vjerno služim, propovjednik je istaknuo kako bi u životu svakoga svećenika odnosno svakoga vjernika trebao odjekivati zaziv i zahvala. Zaziv za Božju pomoć , a zahvala za Njegove darove. U završnom dijelu propovijedi biskup je pozvao je nazočne vjernike da im Zlatna misa bude znak Božjeg poziva, milosti i naklonosti te znak snage, hrabrosti i povjerenja kako bi s vjerom u Boga i poštujući Njegove zapovijedi mogli imati smislen i ispunjen ovozemni život.

Tijekom Službe Riječi, prigodna čitanja i tekst Molitve vjernika pročitali su članovi Ivanove rodbine: Franjo, Marija i Marta Bošnjak, a tekst prigodnog čitanja navijestio je prozorski mladomisnik vlč. Ljubo Zadrić.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uljepšali su članovi mješovitog župnog zbora.

U slavlju Zlatne Mise pored župljana župe Prozor, rođaka, prijatelja, susjeda ... vkč. Ivana, sudjelovala je i skupina vjernika iz usorskoga dekanata točnije iz župa Jelah i Žabljak predvođenih svojim svećenicima.

U vremenu prije završnog blagoslova i otpusta naroda, a nakon što je izrekao riječi župnih obavijesti, nazočnima se još jedanput obratio mjesni župnik Stipo čestitajući i zahvalivši se slavljeniku Ivanu za svu njegovu pomoć u župi Prozor.

U ime svećenika usorskoga dekanata riječi čestitke i zahvale zlatomisniku Ivanu uputio je vlč. Ilija Miškić.

U ime župe Jelah (gdje je vlč. Ivan bio župnikom 27 godina), riječi čestitke i zahvale uputio je župnik vlč. Ilija Marinović, a dvije mlade predstavnice ove župe slavljeniku Ivanu uručile su tri prigodna poklona.

Nazočnima se kraju obratio i zlatomisnik Ivan koji se zahvalio dragome Bogu, članovima svoje rodbine, svećenicima, nazočnom biskupu ... odnosno svima onima s kojima se susretao i surađivao kroz 50 godina svećeničkog služenja Crkvi.

Tijekom ovoga zlatomisničkog slavlja osim svečara Ivana, biskupa Pere i župnika Stipe, koncelebriralo je 13 svećenika među kojima su bila i dva ovogodišnja prozorska mladomisnika (vlč. Ljubo Zadrić i vlč. Ivan Ivančević) koji su ovoga ljeta u mjesecu srpnju proslavili svoje Mlade mise.

Isto tako treba istaknuti činjenicu da je u župi Prozor tijekom protekle tri godine proslavljeno sedam Mladih misa.

Po završetku slavlja Zlatne mise unatoč kišnom vremenu na trgu dr. Josipa Stadlera upriličeno je druženje nazočnih uz čašicu razgovora, a nakon toga za pozvane uzvanike i goste upriličen je svečani ručak u Motelu Rama.

Današnji svečar i zlatomisnik vlč. Ivan Bošnjak, sin je župe Prozor, a rođen je 31. siječnja 1940. godine u mjestu Borovnica od roditelja Marka i Marije r. Andričić. Osnovnu školu pohađao je u Prozoru. Srednjoškolsku i filozofsko-teološku naobrazbu stekao je u Zagrebu gdje je i zaređen za svećenika 29. lipnja 1966. godine. Nakon slavlja Mlade mise u župi Prozor, 7. kolovoza 1966., pastoralno je djelovao u osam župa Vrhbosanske nadbiskupije. U zasluženu svećeničku mirovinu otišao je 2013. godine, a posljednju službu župnika imao je u župi sv. Ivana Krstitelja Jelah. Zlatomisnik Ivan trenutno boravi u rodnoj mu Borovnici, a po potrebi vrlo rado pomaže (ovisno o zdravlju) kako svećenicima u župi Prozor tako i drugdje.

Tekst i foto: Marinko Rumbočić

 

na vrh članka