Nova web stranica HPD "Rama"

  • Napisao/la  RP
Nova web stranica HPD "Rama"

Nakon duljeg vremenskog perioda, službena stranica Hrvatskog planinarskog društva „Rama“ ponovno je u funkciji. Na stranici možete pronaći informacije o djelovanju Društva, upoznati neki dio Rame, koji možda do sada niste vidjeli ili možda neku od ramskih planina. Za razliku od prethodne, nova stranica je ponešto izmijenjenog sadržaja s naglaskom na Ramu i planine koje je okružuju.

S vremenom, sadržaj će biti nadograđivanm i nadamo se da će vam približiti Ramu kao prostor idealan za planinarenje i aktivan odmor od svakodnevice.

 Listajući stranice, možda i sami poželite postati članom.  


Nakon službenog osnutka Hrvatskog planinarskog društva „Rama“ u travnju 2011., njegovi članovi su započeli s nizom aktivnosti kojima je cilj od Rame napraviti poželjno planinarsko i izletničko odredište. S obzirom da do osnutka Društva nije postojala niti jedna obilježena planinarska staza, vodič, planinarska karta i sl., naglasak je stavljen na markiranje i uređivanje staza i izradi karata. Usporedo s time, na južnom dijelu Gornje Rame, započeta je obnova stare planinske kuće koja već može služiti za smještaj planinara i njihov dulji boravak na ovome području.

Budući da Rama, uz prirodne ljepote, potencijalnim posjetiteljima može ponuditi i niz drugih zanimljivosti, posebno istraživačima arheoloških nalazišta, kojih je na ramskom području veliki broj, stvorila se potreba da se i na tome planu pokrenu određene aktivnosti koje su u skladu s Statutom Društva.

S ciljem ozbiljnijeg istraživanja i zaštite arheoloških nalazišta, pokrenut je projekt izrade baze podataka o svim do sada poznatim, kao i onim potencijalnim nalazištima. Završetkom projekta, stvorit će se baza podataka koja će po potrebi biti nadograđivana. Osim upisa u GPS mapu, sva nalazišta bit će upisana i na zemljopisnu kartu, tako da će se stvoriti preduvjeti za ozbiljnije bavljenje arheologijom. Ovim projektom, biti će obuhvaćene i lokacije na kojima se nalaze stećci kojih je na ramskom području preko 800.

Osim lociranja nalazišta, drugi dio projekta odnosi se na promociju planinarenja u svakom smislu. S ciljem olakšavanja snalaženja u prostoru potencijalnim posjetiteljima, izrađuje se baza podataka o svim planinama koje se nalaze na ramskom području. Od imena pojedine planine i njenih vrhova (kota), nadmorske visine, koordinata do podataka kako doći do njih, prosjek potrebnog vremena za uspon, njihova međusobna udaljenost, kao i udaljenost od pojedinih naselja itd.

Paralelno s ovim aktivnostima, uključivanjem stručnih osoba započeo je i projekt istraživanja geološke prošlosti kao i ispitivanje i lociranje potencijalnih nalazišta pojedinih ruda, kojih je, prema dosadašnjim ispitivanjima veći broj.

Da bi sve spomenuto bilo dostupno svima zainteresiranima, izrađena je i ova web stranica, gdje se na jednom mjestu mogu dobiti brojne informacije o aktivnostima Društva, rezultatima tih aktivnosti, i što je vrlo bitno, mjesto gdje zainteresirani mogu pronaći njima bitne podatke i po potrebi „skinuti“ određene datoteke i koristiti ih za svoje potrebe.

Korištenjem najmodernije tehnike i softvera, cijeli projekt je potpuniji, a njegova provedba lakša i kvalitetnija. Spoj moderne tehnologije i želje da se napravi iskorak ne samo na području Rame, nego i šire, već donosi konkretne rezultate.

Posjetite novu stranicu HPD “Rama”

 

na vrh članka