Foto: Hrvatsko žrtvoslovno društvo u posjetu Rami

  • Napisao/la  RPortal
Foto: Hrvatsko žrtvoslovno društvo u posjetu Rami

U sklopu posjeta mjestima i krajevima u kojima su stradavali Hrvati, članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba, predvođeni predsjednikom Društva, Antom Beljo, jučer su posjetili Šćit i Franjevački samostan. Posjet je započeo služenjem sv. Mise, nakon koje su pred pločom s imenima Ramljaka stradalih kroz povijest, njih 1529 zapaljene svijeće i položen vijenac.

Nakon molitve za stradale – Opijela, koju je predvodio fra Andrija Jozić, gvardijan i župnik, u kratkim crtama, gosti iz Zagreba su mogli čuti o ramskoj povijesti i stradanju kroz povijest, od vremena turske vladavine, preko listopada 1942., i pokolja kojega su počinili četnici, pa do Domovinskog rata, u kojemu su stradali 163 vojnika i civila.

Program posjeta, nastavljen je u kino dvorani Franjevačkog samostana, gdje je održano predavanje, u sklopu kojega je Ante Beljo predstavio rad i djelovanje Hrvatskog žrtvoslovnog društva od njegovog osnutka prije tridesetak godina pa do danas.

Posjetom Uzdolu i Memorijalnom centru, članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva nastavit će svoj boravak u Rami. Nakon Rame, planiran je posjet Uskoplju, gdje će uz predstavljanje Društva biti prikazan film don Pavla Crnjca „Oteto djetinjstvo“, koji svjedoči o još jednom načinu stradavanja Rame i prislinom odlasku preko 700 djece na „prehranu“ širom Hrvatske, odakle se većina nikad nije vratila.

na vrh članka