Foto: Lovnica na udaru vode i bujica

Foto: Lovnica na udaru vode i bujica

Zbog južine i obilne kiše došlo je do naglog otapanja snijega i stvaranja brojnih tokova vode koji doslovno nose sve pred sobom. Jedno od mjesta koje se našlo na udaru vode i bujica jest i Lovnica u Donjoj Rami.

Zbog neadekvatnih određivanja prioriteta u izgradnji infrastrukture i održavanja vodotokova ovo naselje često se susreće s prirodnim nepogodama, posebno u vrijeme topljenja snijega. Rijetko prođe godina da ih ne pogode bujice koje izazivaju veliku materijalnu štetu. Nakon 2010., kada je ovo naselje bilo pogođeno elemetnarnom nepogodom u kojoj su oštećeni brojni objekti, veljača 2019., donijela je novu.

Mještani Lovnice, od ranih jutarnjih sati bore se s bujicama koje izazivaju brojna klizišta s tonama zemlje koja završava u dvorištima, kućama, i gospodarskim objektima. Kako to većinom biva u ovakvim situacijama, ljudi su prepušteni sami sebi jer institucije ne rade i nisu radile ono što su trebale da se spriječe ili barem ublaže ovakve nesreće.

Prema riječima mještana koji se s bujicama bore od ranoga jutra, sreća u nesreći jest da se veliki broj muškaraca, koji inače rade Hrvatskoj ili drugim državama, zatekao kod kuće i tako spriječio još veću katastrofu.

Za sada, Lovnica je obranjena, i spriječen je najgori scenarij, ali zbog kiše koja neprestano pada, pred njenim stanovnicima vjerojatno će biti još jedna besana noć.

na vrh članka