Fotoreportaža: Kućani

  • Napisao/la  RP
Fotoreportaža: Kućani

U vrijeme kad se živjelo isključivo od poljoprivrede i uzgoja stoke, ljudi su bili u neprestanoj potrazi za novim prostorima pogodnima za život. Iako se nalazi na nadmorskoj visini nešto manjoj od 1000 metara, selo Kućani su jedno od rijetkih na čijem prostoru mogu uspijevati brojne voćarske i povrtlarske kulture.

Zbog iznimno povoljnih uvjeta, Kućani su bili naseljeni još od davnih vremena, dokaz za to su i brojni stećci koji se i sada mogu naći na više lokacija u i oko sela. Promjenom načina života, posebno izgradnjom Jablaničkog jezera, selo je praktično odsječeno od svijeta. Jedina mogućnost prelaska na desnu stranu nekadašnjeg toka rijeke Rame bila je vožnja čamcem ili loš makadamski put koji je preko Kleka vodio na Gračanicu. Izgradnjom mosta na Ustirami pred kraj osamdesetih godina prošloga stoljeća, olakšalo je svakodnevicu svima onima koji su pohađali školu ili išli na posao.

Nažalost, kao i ostale dijelove Rame, niti Kućane ne zaobilazi rat, koji 1993. godine dolazi na sam „prag“ Kućanima i izaziva masovno iseljavanje civilnoga stanovništva, koje se većim dijelom raselilo na sve strane svijeta. Završetkom ratnih djelovanja, na Kućane se vratio samo manji dio nekadašnjih stanovnika. Sada njih dvadesetak stalno živi u selu. Većinom starijih, koji ne žele otići nigdje. Polovicom prošloga desetljeća selo je dobilo asfaltni put, javnu rasvjetu i telefon.

Kao rezultat ovoga, zadnjih nekoliko godina, obnovljene su brojne kuće koje su bile prepuštene vremenu i propadanju i sada služe kao kuće za odmor. Događaj koji svake godine oživi selo na nekoliko dana i podsjeća na stara vremena jest tradicionalno okupljanje Kućanaca za blagdan Gospe snježne, početkom mjeseca kolovoza. Tih dana na Kućane sa svih strana svijeta dolaze oni koji su tu rođeni ili njihovi potomci. Od Mostara, Zagreba, Osijeka, Rijeke, Austrije, Njemačke, Amerike do Australije…

Prelijep i zdrav planinski prostor, gdje još uvijek nema nekog ozbiljnijeg zagađenja, čist zrak, telefon ali i asfaltni put daju nadu da Kućani neće postati još jedno gotovo sablasno ramsko selo, bez stanovnika. Novi trendovi u svijetu koji polagano stižu i kod nas, mogli bi od ovoga mjesta napraviti nešto potpuno drukčije od onoga što je sada…

na vrh članka