Foto: HPD “Rama" na Kamešnici

  • Napisao/la  RPortal
Foto:  HPD “Rama" na Kamešnici

Uspon na Kamešnicu planiran je već više puta, ali zbog raznih razloga realiziran je proteklog vikenda. Dio ekipe iz Rame krenuo je u ranojutarnjim satima prema Livnu. Uz jutarnju kavu i nabavku neophodne logistike, put je nastavljen do sela Podgradina-izvor Ozrin (733 mnv) koje je polazna točka prema najvišem vrhu Kamešnice gdje se pridružio dio ekipe koji je došao iz Splita.

Prije samog uspona nezaobilazna je  zajednička fotografija. Nakon  desetak minuta pješačenja, staza vodi kroz gustu bukovu šumu uz oštriji uspon.

Uz dobar tempo uspon je nastavljen do Pešinog vrila. Malo dalje od izvora Pešino vrilo sagrađena je planinarska kuća. Tu je napravljena kraća pauza i nastavljen put dalje. Od planinarske  kuće staza naglo skreće desno gdje se postupno uzdiže, te okvirno, nakon desetak minuta hoda dovodi na Golu kosu.

S ovog mjesta puca pogled na Buško jezero i okolna sela.

Drugi dio staze, nešto manje od polovine puta vodi otvorenim dijelom planine Kamešnice bez šume i niskog raslinja. Nakon nešto više od tri sata dolazimo na vrh Kamešnice-Konj

Najljepša nagrada dolaskom na vrh, svakako je predivan pogled na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, pogled prema Jadranskom moru i otocima, te prema Sinjskom i Livanjskom polju, kao i prema ostalim vrhovima i planinama kojima je Kamešnica okružena.

Uz ručak i zajedničko fotografiranje, te druženje s planinarima iz Sinja, bilo je vrijeme povratka.

Dolaskom do polazne točke uspona, već svi pomalo umorni, ali zadovoljni i presretni viđenim vraćamo se u Ramu  s puno lijepih dojmova u iščekivanju novih planinarskih uspona.

Nikica Beljo

na vrh članka