Upoznajmo Ramu: Maglička planina

Upoznajmo Ramu: Maglička planina

Odakle god došli u Ramu, iz smjera Tomislavgrada ili Uskoplja, prvo što ljudi zamijete jest Ramsko jezero, koje malo koga ostavi ravnodušnim i bez barem nekog komentara na ono što mu se „ukaže“ pred očima. Ipak, osim jezera, postoji puno toga što većina nije vidjela, a mogla bi mu se diviti danima.

Jedan od tih ramskih prostora, zasigurno jest i južni dio Gornje Rame, odnosno Maglice i Maglička planina. Prostor koji je nekada, kao i drugi dijelovi Rame bio naseljen kroz cijelu godinu i koji je većini služio za ispašu stoke i uzgoj povrtlarskih kultura, posebno krumpira i žitarica, kako za svoju tako i za ishranu stoke.

S vremenom, a posebno nakon izgradnje brane, većina stanovnika se raselila, ostale su samo rijetke obitelji. Malo po malo, cijeli taj prostor ostao je pust. Samo ruševne kuće i gospodarski objekti svjedoče o jednom vremenu i njegovim nekadašnjim stanovnicima. Maglička planina, sada je prostor koji treba doživjeti. Priroda koja ostavlja bez riječi. Prostor na koji treba doći, upoznati, ga i diviti se onome što nam je Bog dao. Doći, uživati i odmoriti se...

Svi oni koji žele posjetiti ovaj prostor, a ne poznaju ga, to sada mogu učiniti bez ikakve bojazni da će zalutati. Samo trebaju pratiti markacije staze koju su prije mjesec dana u potpunosti završili članovi HPD "Rama". Također, mogu doći i na Kedžaru, jer staza vodi do groba Dive Grabovčeve.

Prva organizirana skupina koja je od Kedžare do Maglice i dalje prema Šćitu nedavno propješačila, bila je skupina hodočasnika iz Čitluka.

na vrh članka