HPD "Rama" - Uređenje planinarske staze

HPD "Rama" - Uređenje planinarske staze

Da se upornim radom i promocijom pozitivnih aktivnosti mogu pokrenuti mnoge stvari na korist ne samo pojedincima, nego i široj društvenoj zajednici, najbolji dokaz je Hrvatsko planinarsko društvo „Rama“. Do prije nekoliko godina, samo rijetki su posjećivali  ramske planine i Ramu doživljavali kao poželjno planinarsko odredište. Osnutkom i aktivnostima HPD „Rama“, to se iz temelja promijenilo.

Protekle dvije godine, planina Raduša postala je top odredište brojnih planinarskih društava, posebno iz susjedne Hrvatske. Sudeći po rezervacijama termina za vodiče, Raduša je među slavnonskim planinarima postala popularna.

Uz Radušu i stazu „Fenix“, veliki interes vlada i za druge staze, posebno za stazu koja vodi rubnim dijelom planine Smojnik, od kamenoloma iznad Kovačeva Polja do kote Kamena dica.
Ova staza jednim dijelom prolazi kroz visoku šumu, koja je očuvana u svom prirodnom obliku, jer do nje ne vodi nikakav put, i nitko ne dolazi u sječu stabala. Zbog toga, brojna su starija stabla koja su se zbog snijega ili vjetra srušila na stazu i time otežala kretanje.

S ciljem pripreme staze za predstoječu sezonu planinarenja, jučer je organizirana akcija njenog čišćenja i uređenja, koja je uspješno odrađena. Staza je u potpunosti očišćena od šiblja i srušenih stabala, popravljene markacije koje više nisu služile svojoj svrsi, a očišćen je i njen sami početak.

Ovakvim aktivnostima daje se doprinos sigurnosti posjetitelja, ali i na atraktivnosti pojedinog terena za sve ljubitelje planina i planinarenja.

na vrh članka