Blagdan sv. Ilije Proroka

Danas, 20. srpnja, slavimo u Bosni, Hercegovini i Slavoniji mnogo štovanoga sveca. On je i glavni zaštitnik đakovačke ili bosanske biskupije te crkvene provincije Bosne-Hercegovine. On je u Starome zavjetu vatreno revnovao za vjeru u jednoga pravoga Boga Jahvu. Njegovo ime u hebrejskom jeziku znači “Jahve je moj Bog”, a za tu se istinu prorok Ilija cijeli svoj život i borio. Knjiga Sirahova ovako sažima i hvali tu Ilijinu borbu: “I usta prorok Ilija kao oganj, riječ mu plamtjela kao buktinja.

  • Napisao/la

Ramski običaji - Sv. Antun Padovanski

Sveti Ante (13. lipnja) je najomiljeniji svetac kod katoličkog puka u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Rami. Ramljaci su hodočastili svetom Anti na Gračac ili na Pidriš. Prva hodočašća koja djeca upamte u Rami jesu upravo hodočašća svetom Anti. Sveti Ante je zaštitnik djece pa bi majke zavjetovale djecu u neko od ovih prošteništa. Najviše prosjaka bivalo je na ovaj blagdan. Istančan osjećaj za potrebe siromašnih stoljećima se izražavao i u Rami preko darova u Kruh sv. Anti. Darivanje siromaha bilo je vezano uz zavjete i karitativnu djelatnost Kruha sv. Ante.

  • Napisao/la

Svjetska premijera igranog filma "Diva" na festivalu u Cannesu sljedeće godine

Filmovi o hajduku Mijatu Tomiću i hercegovačkoj heroini Divi Grabovčevoj u Cannesu su filmašima predstavljeni na štandu australske filmske kompanije "Majestic film" preko plakata, trailera i izravnim kontaktom. Filmove "Hajduk" i "Diva" filmskim distributerima, producentima, redateljima, glumcima i medijima predstavljali su redatelj Branko Perić i Steve Ravic, Širokobriježanin koji živi u Australiji, a upoznali smo ga prije nekoliko godina na nastupu Marka Perkovića Thompsona na blagdan Velike Gospe u Širokom Brijegu.

Steve Ravic jedan je od djelatnika australske produkcije "Majestic film", koja ima veliku reputaciju u Cannesu. - "Majestic film" distribuira filmove za Australiju i ukupno englesko govorno područje. Najviše me je iznenadilo zanimanje američkih filmaša. Posebno ih je zanimao povijesni kontekst filmova "Hajduk" i "Diva", taj odnos kršćanstva i islama u doba osmanlijske vlasti na Balkanu.

Malo o tome znaju pa su im filmske priče o toj temi više nego fascinantne. Bio sam pozvan na jedan party američkih filmaša – kazao nam je Branko Perić, redatelj igranih filmova o Mijatu Tomiću i Divi Grabovčevoj. Igrani film "Diva", u kojem glavnu žensku ulogu igra Ornela Vištica, popularna glumica iz Mostara, članica zagrebačkog kazališta "Kerempuh", još je u fazi postprodukcije. Redatelj ovog filma Branko Perić ekskluzivno je za Večernji list kazao: - Svjetsku premijeru filma "Diva" zakazali smo za Filmski festival u Cannesu sljedeće godine. Na svim prezentacijama u ruci sam držao krunicu koju Ornela Vištica nosi u filmu. Zahvaljujem Marku Perkoviću Thompsonu koji nam je ustupio soundtrack za film "Diva".

Turistička promocija

Prezentacija igranih filmova o hajduku Mijatu Tomiću i hercegovačkoj heroini Divi Grabovčevoj ujedno je bila i svojevrsna turistička promocija Parka prirode Blidinje.

- Svi su na našim prezentacijama u Cannesu bili oduševljeni ljepotom "hercegovačkih Alpa", duvanjskog kraja i Rame – naglasio je redatelj Branko Perić.

Večernji list BiH

 

  • Napisao/la

Arhiv BiH darovao knjige Knjižnici Franjevačkog samostana Rama-Šćit

Počekom ove godine iz Franjevačkog samostana Rama-Šćit su na nedjeljnim misama obavijestili puk o pokretanju projekta osnivanja i izgradnje samostanske knjižnice. Usporedo s izradom projektne dokumentacije i dobivanja odgovarajućih dozvola za početak gradnje koja se planira početkom rujna ove godine, teku aktivnosti i na obogaćivanju knjižnog fonda.

  • Napisao/la
Pretplati se na ovaj RSS feed