Na današnji dan 1993. godine - Konvoj "Bijeli put" stigao u Ramu

Na današnji dan 1993. godine - Konvoj "Bijeli put" stigao u Ramu

Malo poslije 17 sati u Ramu je stigao konvoj „Bijeli put“. Pripadnici brigade „Rama“ uzduž puta dočekivali su konvoj i sudionike krijepili hranom i pićem. Prihvat i noćenje za sudionike konvoja organizirano je u franjevačkom samostanu na Šćitu.

"Bijeli put" je  bio humanitarni konvoj koji se sastojao 99 tegljača i 143 člana medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja, a za cilj je imao prenijeti hranu i lijekove u bolnicu u Novoj Biloj, koja je bila u vrlo teškoj situaciji. Hrvatima cijele Lašvanske doline prijetila je humanitarna katastrofa. Konvoj su predvodili dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić.


Iz rajona Krstišća otvarana je vatra po Uzdolu i granatirano Krančićko polje MB granatama 82 mm. U jutarnjim satima sitne provokacije MOS-a na položajima Zavišće. Na Uzdolu je nesretnim slučajem ranjen Slavko Zelenika (1957.) iz Uzdola. U Alžiru je na svom radnom mjestu od muslimanskih fundamentalista, skupa s još 11 Hrvata, ubijen (izboden nožem) Ivan Ratkić (1956.), rođen u Uzdolu.

Izvor: Knjiga "Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995."

Video sadržaj

na vrh članka