Povratak u prošlost - Izgradnja brane HE "Rama"

Povratak u prošlost - Izgradnja brane HE "Rama"

Neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata i uspostave komunističke vlasti, započelo je planiranje izgradnje brane na rijeci Rami, a time i početak ostvarivanja prisilnog raseljavanja. Želeći u svemu kopirati tadašnju vlast u SSSR-u, jugoslavenske vlasti radile su po ruskom sustavu. Za rad na nekom od rijetkih strojeva, bila je potrebna partijska knjižica.

Za određene radove na ispitivanju terena, odnosno kopanju ispitnih tunela, dovođeni su zatvorenici, korištena je ruska tehnika, svaku zgradu, ured i slično „krasila“ je Staljinova fotografija. Nakon što je došlo do sukoba interesa i zahlađenja odnosa s Rusima, 1948. stigla je zapovijed o „izbacivanju“ Staljinovih fotografija, koje su potom spaljene. Ovo je samo jedna od priča onih koji su zapamtili detalje iz toga vremena.

Sve je manje onih koji su doživjeli i proživjeli ta vremena. Mlađe generacije Gornjoramsku kotlinu nisu niti vidjele bez jezera, niti mogu znati kako je nekada izgledala. Nastavljajući s povremenim objavljvanjima fotgrafija iz arhiva, ovaj put u fotoprilogu donosimo njih petnaestak koje su snimljene u periodu početka istraživanja pa do početka radova na izgradnji brane i pratećih objekata.

na vrh članka