Na današnji dan 1992. godine

  • Napisao/la  RP
Na današnji dan 1992. godine

Nastava u školama je prekinuta jer neprijateljsko zrakoplovstvo već tuče po našim položajima. Iz iskustva u Hrvatskoj znamo da će neprijatelj najprije udariti po školama, bolnicama, crkvama, tvornicama, stoga djeca moraju kući.

Oni se vesele prinudnom odmoru. Na Kupresu u gradu vode se ulične borbe. JNA pomaže domaćim Srbima i tenkovima prodire kroz selo Suhova prema Bilom Potoku i Zloselima. Prva crta obrane je razbijena. Ljudstvo se izvuklo kako je moglo. Topnička podrška iz Šuice bila je najuspješnija, ali je to već bilo kasno.

Dio satnije „Osmanlije“ povukao se prema Bugojnu. U Zloselima su se vojnici i civili, uz neznatan otpor, pokušali izvući, ali su mnogi bili spriječeni, zarobljeni i ubijeni. Samostalni protudiverzantski vod Kupreške bojne i protuoklopna skupina „Plavog“ dobili su zadaću da u rajonu Čardačice - Čevići spriječe daljnji prodor neprijateljskih tenkova. Upućena je protuoklopna skupina pratećeg voda Gornjeg Kupresa. U selu Gruber sreli su se s tenkovskim granatama. Za njihov trag se nikad ništa nije saznalo. Iz Zagreba je pristigla skupina studenata s Kupresa.

Upućeni su na crtu obrane Čevići - Čardačica, ali zbog jake topovske i pješačke vatre, nakon kraćeg zadržavanja, povučeni su natrag do brda Poganac. Akcijom u gradu zapovijedao je „Plavi“. Pod njegovim zapovjedništvom bili su: jedan vod i odjeljenje satnije Gornji Kupres te dva voda satnije Kupres. Grad je oslobođen do njegova središta. Akcija je zaustavljena zbog noći i velikog nevremena. U večernjim satima položaje Kupreških vrata napustili su bojovnici iz Bugojna i Gornjeg Vakufa i povukli se u matične općine. Tijekom noći povukli su se i „Plavi“ iz grada prema Tomislavgradu. Europska zajednica priznala je  Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Knjiga “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.”

na vrh članka