Foto: Obilježena 28. obljetnica stradanja Hrvata na Uzdolu

  • Napisao/la  RPortal
Foto: Obilježena 28. obljetnica stradanja Hrvata na Uzdolu

U povodu 28. obljetnice zločina nad hrvatskim civilima i vojnicima na Uzdolu, u nazočnost rodbine i prijatelja pobijenih, kao i brojnih drugih, danas je na Uzdolu služena sveta misa za sve pobijene 14. rujna 1993. godine, koju je predvodio vlč. Ljubo Zadrić.

Riječi dobrodošlice, zahvale i obavijesti izrekao je novoimenovani uzdolski župnik don Ivan Ivančević. Liturgijsko pjevanje tijekom euharistijskog slavlja animirao je župni zbor  iz Prozora.

Prije početka sv. mise, ispred spomen ploča s imenima pobijenih, vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva, predstavnici braniteljskih udruga, političkih stranaka.

Nakon mise, u Memorijalnom centru za duše svih pobijenih izrečeno je Opijelo – molitva za pokojne.

28. godina godina nakon počinjenja pokolja nad 29 civila i 12 vojnika HVO-a, samo je osuđen tadašnji zapovijednik ”Prozorskog bataljona” Enver Buza na kaznu zatvora od osam godina.

Kada su u pitranju žrtve hrvatske nacionalnosti, najbolje govori činjenica da je prije pet godina Tužiteljstvo BiH, donijelo odluku o obustavi istrage protiv 36 pripadnika tzv. A BiH, koje se sumnjiči da su bili izravni izvršitelji ubojstava.

na vrh članka