Foto: Proslava sv. Ane u Podboru

  • Napisao/la  RPortal
Foto: Proslava sv. Ane u Podboru

Svečanim misnim slavljem, danas je u područnoj crkvu sv. Ane u Podboru  proslavljen blagdan sv. Ane i Joakima. Misno slavlje, predvodio je i pod njim propovijedao fra Andrija Jozić, župnik i gvardijan.

Od četvrtka, vjernici su se trodnevnicom pripremali za patron crkve. Prvoga dana trodnevnice, služena je sv. misa za bolesne, stare i osamnjene, Drugog dana služena je sv. misa i blagoslov majki u blagoslovljenom stanju i onih koje mole za porod i majčinstvo.

Trećeg dana trodnevnice pod svetom misom bio je blagoslov djece.

Područna crkva sv. Ane u Podboru, vanjskom gradnjom završena je  1990. godine, a gradnja i potpuno uređenje, crkve završeno je 2005. godine, kada je i blagoslovljena. Njezina unutarnjost je vrlo lijepo i skladno uređena.

Šest vitraja slikara Đure Sedera Isusovo rođenje, Raspeće, Uskrsnuće, Uzašašće, Duhovi i Isus s djecom, te postaje Puta križa (tempera na papiru) od istoga umjetnika tako su moćni u svojoj kolorističnoj jednostavnosti i religioznoj poruci da onome tko ih imalo otvoreno promatra unose osjećaj smisla vjerovanja u Isusov put.

U ovoj crkvi su i dva vrlo uspjela velika mozaika slikara Vladimira Blažanovića. I oni svojom bojom, naročito plavom, u razigranosti tradicije i suvremenoga sva su okrenuta životu. Jedan mozaik predstavlja Gospu s Isusom a drugi Sv. Anu s Gospom.

na vrh članka