Foto: Gospojina i Mlada misa fra Mile Beljo na Šćitu

  • Napisao/la  RPortal
Foto: Gospojina i Mlada misa fra Mile Beljo na Šćitu

Danas, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, u župi Rama Šćit, bilo je posebno svečano. Osim proslave patrona, razlog za slavlje bila je Mlada misa fra Mile Beljo.

U dvorištu samostanskog kompleksa i župne crkve, služeno je svečano Euharistijsko slavlje, koje je pod geslom, “Veliča duša moja Gospodina”, predvodio mladomisnik Mile. Propovjednik na Mladoj misi, bio je fra Miro Relota, definitor Bosne srebrene i duhovnik na franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Mladomisnikov crkveni kum bio je fra Andrija Jozić, a civilni Anto Jeličić.

Riječi pozdrava, dobrodošlice, čestitke, obavijesti i zahvale izrekao je fra Andrija Jozić, župnik i gvardijan.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem, uzveličao je mješoviti župni zbor.

Za proslavu patrona i Mladu misu, vjernici su se i duhovno pripremali kroz trodnevnicu. Tijekom trodnevnice i na samu svetkovinu imali priliku pristupiti sakramentu sv. Ispovijedi te obaviti pučke pobožnosti (obilazak Gospina kipa i crkve).

Velika Gospa ili Gospojina u ramskome kraju štuje se od davnina i na taj dan okupi se mnoštvo vjernika. U posljednje vrijeme svetkovina Uznesenja BDM postao je i dan susreta brojnih Ramljaka kako onih raseljenih diljem svijeta tako i onih koji su ostali u svome rodnom kraju.

Mladomisnik, fra Mile je prvi svećenik iz roda Belja iz Mluše, sin je Marije i Mije Beljo. Rođen je 1996. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnoj Rami.

Nakon završene godine novicijata u samostanu Livno-Gorica 2016./17., upisao je studij teologije u Sarajevu koji je uspješno završio.

Doživotne zavjete položio je 10. listopada 2021. godine u Busovači.

Za đakona je zaređen 23. listopada 2022. u Sarajevu.

Za svećenika je zaređen 29. lipnja 2023. u Sarajevu

Nakon Mlade mise, fra Mile odlazi na službu u župu sv, Juraja u Vitezu.

na vrh članka