Intervju: Dr. sc. Ivica Faletar

  • Napisao/la  RPortal
Intervju: Dr. sc. Ivica Faletar

Već dulje vrijeme sa zanimanjem pratimo napredovanje Vaše doktorske disertacije. Ipak nismo svjesno prigrabili ekskluzivnu vijest o Vašoj obrani doktorata, na čemu se obično i zaustavi zanimanje površnih, predatorskih i koristoljubivih medija, koji vijest „potroše“ i neutraliziraju njezinu poruku.

Želimo s Vama kratko razgovarati o značenju ovog postignuća za Vas osobno, za Vašu obitelj, za znanost i napokon za širi društveni prostor kojeg zovemo Rama, jer ovakva osobna postignuća trebala bi imati i šire značenje.

  • Recite nam tko je najnoviji doktor znanosti u Rami, Ivica Faletar?  

Rođen sam 1984. godine u Mostaru. Osnovnu školu završio sam u Ripcima, a srednju u Prozoru. Agronomski fakultet općeg smjera završio sam 2008. godine na Sveučilištu u Mostaru. Sretno sam oženjen i otac sam dvije djevojčice. 2012. godine upisao sam poslijediplomski doktorski studij Ekonomika poljoprivrede na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji sam hvala Bogu javnom obranom doktorskog rada 21. rujna uspješno okončao. Trenutno radim u Agenciji za lokalni razvoj Prozor-Rama

  • Komu ste sve zahvalni  što su Vas pratili i bili strpljivi s Vama tijekom godina studija i znanstvenog rada?

Zahvalan sam svojoj obitelji, prije svega supruzi koja me je trpila skoro šest godina dok sam većinu svog vremena posvećivao učenju, istraživanju i pisanju znanstvenih članaka. Svakako moram spomenuti i svog mentora profesora Kovačića, koji je uvijek bio spreman saslušati me i dati konstruktivnu sugestiju, kao i profesoricu Cerjak koja mi je bila kao druga mentorica. Dugačka je lista svih profesora kako iz Republike Hrvatske tako i iz inozemstva kojima sam zahvalan. No ovdje ću još samo spomenuti profesora Klöcknera iz Norveške i profesora Huneckea iz Njemačke čiji su mi savjeti bili od velike pomoći kako u koncipiranju istraživanja za doktorski rad tako i kasnije u rješavanju statističkih nedoumica nastalih nakon empirijskog istraživanja.

  • Možete li nam jednostavnim jezikom predstaviti Vašu doktorsku disertaciju i koju korist u svijet znanosti ona donosi?

Moja doktorska disertacija, kao i područje mog znanstvenog interesa odnosi se na ponašanje potrošača prehrambenih proizvoda, dakle food marketing. Ukratko, u svojoj disertaciji pod nazivom: „Usporedba teorije planiranog ponašanja i teorije aktiviranja normi na primjeru ponašanja potrošača ekološkog povrća“, testirao sam koja od dvije spomenute teorije bolje predviđa kupnju ekološki uzgojenog povrća. Rezultati empirijskog istraživanja potvrdili su istraživačku hipotezu da teorija planiranog ponašanja ima bolju prediktivnu sposobnost od teorije aktiviranja normi.

Ovakvo jedno istraživanje vrlo je korisno u svijetu znanosti budući da su istraživanja u području marketinga hrane koja se bave usporedbom teorijskih modela za razumijevanje ponašanja potrošača vrlo rijetka. Konkretno, rezultati mog i sličnih istraživanja mogu poslužiti dionicima na strani ponude prehrambenih proizvoda za kreiranje i provođenje promotivnih aktivnosti s ciljem intenziviranja prodaje prehrambenih proizvoda, u mom slučaju ekološki uzgojenog povrća.

  • Čini mi se da ste jedna od najpogodnijih osoba kojoj se daju postaviti sva ozbiljna pitanja naše Rame i života u njoj. Evo jednog provokativnog pitanja: Što s doktoratom i doktorom u Rami? Jeste li s ovim kvalifikacijama nekome ovdje potrebni?

Iskren da budem, o tome jesam li ili nisam nekome ovdje u Rami s doktoratom potreban, uopće nisam razmišljao niti ću. Ako će moje znanje i vještine u određenom trenutku biti od koristi za naš kraj, koji izuzetno volim i cijenim, nitko sretniji od mene. Na raspolaganju sam društvenim institucijama s područja naše općine. S druge strane već kao ramski doktorand osobnu satisfakciju sam osjetio i osjećam. Naime, stručni urednik sam u jednoj uglednoj engleskoj izdavačkoj kući za područje marketinga hrane. Osim toga, pred prihvaćanjem sam nekoliko recenzentskih uloga u uglednim međunarodnim časopisima koji objavljuju radove iz područja marketinga hrane.

  • Kako Vi vidite Ramu i imate li viziju kako njezinu tmurnu sadašnjost preokrenuti u radosnu budućnost? Ovo pitanje postavljamo Vama, preko Vas i velikom  broju mladih ljudi  koji dijele s Vama slične izazove.

Dosta stvari u Rami može i mora bolje, a kako bi o napretku uopće mogli razmišljati smatram da je Rami potreban društveni, a prije svega politički konsenzus glede krucijalnih pitanja za život i daljnji razvoj jedne male sredine kao što je naša. Držim da je prvi korak k tome uvažavanje drugih osoba i prihvaćanje istine da ipak mi sami ne znamo sve.

  • Hvala Vam na ugodnom razgovoru.

Hvala Vama i pozdrav čitateljima Vašeg portala

na vrh članka