Foto: HPD "Rama" na Hajdučkim vratima

  • Napisao/la 
Foto: HPD "Rama" na Hajdučkim vratima

U planu aktivnosti HPD „Rama“, već odavno se nalazio i posjet prirodnom fenomenu Hajdučka vrata na Čvrsnici. Konačno je došao red da se i taj plan realizira. U ranim jutarnjim satima, krenulo se iz Rame, preko Tomislavgrada do Blidinja.

Vremenska prognoza bila je odlična, sunčan ljetni dan ali  s ugodnom temperaturom. U Tomislavgradu napravljena stanka za ranojutarnju kavu i popunu potrebnih stvari za jedan ovakav uspon.. Uobičajeno mjesto polaska na Hajdučka vrata je Vitlenica. Iz Vitlenice smo se uputili dobro poznatim putom prema Velikom Vilincu. Staza je dobro  označena, ugažena i ugodna za hodanje. Ritam hodanja bio je prilično jak, stanke su pravljenje samo za fotografiranje prelijepih krajolika Čvrsnice.

Za nešto više od dva sata dolazimo do raskrižja za Vilinac s desne i Hajdučkih vrata s lijeve strane. Pogledom na desno, ukazuju se veličanstveni vrhovi Prenja. Na putu prema Hajdučkim vratima naišli smo na jezero Crvenjak na nadmorskoj visini od 1970 metara, Ovo jezero nalazi se na najvećoj nadmorskoj visini u BiH.

Napuštamo jezero i u kratkom vremenu dolazimo do cilja, prirodnog fenomena Hajdučka vrata.

Pogled koji nikog ne ostavlja ravnodušnim...

Slijedi neizbježno fotografiranje. Uz nas, na Hajdučka vrata, uspelo se još nekoliko skupina planinara i  ljubitelja prirode. Nakon oduševljenja viđenim, i razmjene dojmova, slijedilo je ono nezaobilazno, planinarski ručak i kraći odmor. Nakon kojega smo krenuli nazad do početne točke.

Na kraju možemo reći da smo uživali u prelijepom danu, ruti koja oduzima dah i puni dojmova vratili se kući. Svima koji su skloni prirodi i istraživanju nečega novoga, preporuka da svakako posjete Hajdučka vrata.

Tekst i foto; Nikica Beljo

na vrh članka