Na današnji dan 1992. godine

  • Napisao/la  RP
Na današnji dan 1992. godine

Jutro je na ramskoj bojišnici započelo napadom srpske vojske iz tenkova, minobacača, haubica i topova 130 mm do popodnevnih sati. U poslijepodnevnim satima uz tenkovsku i minobacačku potporu izvršen je jak pješački napad na položaje na Ravašnici. koji je uz kraće prekide trajao cijeli dan.

Tijekom napada ranjen je Ivan Ostojić iz Rumboka. Prevezen je u KBC Split, u pitanju je amputacija noge.

Srpsko topništvo toga je dana ispalilo oko 1500 granata na položaje branitelja. Vodila se žestoka borba. Branitelji su uspjeli obraniti svoje položaje, borbom prsa o prsa. Na ove napade uspješno je uzvraćano topništvom i tenkovskom vatrom. Preciznim pogodcima, topnici brigade "Rama", taj dan dali su veliki doprinos obrani položaja koji su dostignuti krajem mjeseca svibnja.

Na obrambene položaje u Zvirnjači koje su držali pripadnici satnije HOS-a, palo je preko 600 granata različitih kalibara.

Granate ponovo padaju i na Ramu. Uglavnom oko izvora rijeke Rame i po Izlazu. Granatirani su svi obrambeni položaji od Zahuma do Idovca, put od Izlaza do Zahuma. Oko 18 sati intenzitet borbe je smanjen, da bi padom noći u potpunosti prestao.

Izvor: Knjiga “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.”

na vrh članka