Na današnji dan 1993. godine

  • Napisao/la  RP
Na današnji dan 1993. godine

U ranim jutarnjim satima branitelji su uspješno odbili  napad na Komin iz smjera Kuta. U popodnevnim satima započeo je napad na crtu obrane od Crnog vrha do Kika. Prvo je napadnuta izvidnica brigade "Rama", da bi potom bila napadnuta i crta obrane na Dilima.

Ovaj napad je odbijen, no Muslimani su odmah sve snage usmjerili na položaje Bukva i Golušnica, te su ove položaje privremeno i zaposjeli. Branitelji su se brzo pregrupirali, dobili kvalitetno pojačanje i krenuli u akciju čišćenja. U 19 sati vraćeni su ranije izgubljeni položaji i uspostavljena crta obrane kakva je bila prije napada MOS-a.

Četiri pripadnika brigade “Rama” lakše su ranjena: Franjo Đođo, Željko Tomić, Stanko Novak, Stipo Jozić, a poginuo je Žarko Jakovljević.

Prema prvim podacima, MOS je imao šest poginulih, među kojima je i Seid Padalović zapovjednik diverzantsko izviđačke postrojbe, i šest teže ranjenih, no realno se pretpostavlja da je broj njihovih žrtava bio veći.

Zbog dobivene dojave da MOS u jutarnjim satima planira izvršiti napad na sve crte obrane na uzdolskoj bojišnici, svi položaji upozoreni su i stavljeni u stanje pripravnosti. Na uskopaljskoj bojišnici vode se teške borbe.

Ovaj napad, bio je početak operacije "Neretva '93", u sklopu koje su na ramskom području dan kasnije počinjeni ratni zločini protiv civilnog stanovništva i zarobljenika na Uzdolu, i dva dana kasnije na Hudutskom. U strateškom smislu, nije postigla nikakav učinak.

Iako je ovom operacijom planirano zauzimanje područja od Bugojna do Neuma, pa čak i do Ploča, napad i njen početak na Crnom vrhu, praktično je bio i njen završetak.


Žarko Jakovljević rođen je 04.01.1962. godine u Škrobućanima. Čin: Časnički namjesnik. Pripadnik HVO-a od 06.04.1992. godine. Posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Poginuo je 13.09.1993. godine na Golušnici-Crni vrh u napadu tzv. A BIH na crte obrane. Bio je pripadnik 2. bojne brigade “Rama".

Izvor: Knjiga “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.”

na vrh članka