Na današnji dan 1993. godine

  • Napisao/la  RP
Fotoilustracija Fotoilustracija

Na groblju u selu Jaklići pokopan je Branko Petričević - Bata. Iako je padala jaka kiša, oko 5000 Ramljaka došlo je ispratiti hrvatskog viteza. Svetu misu i pogreb predvodio je fra Mijo Džolan. Branko je bio uzoran ratnik, prvi u boju, neustrašiv i odlučan. Poginuo je kao junak. U ime ramske brigade HVO-a govorom se od njega oprostio zapovjednik Marinko Beljo, koji je rekao kako je Bata zadužio Ramu i hrvatski narod.

„Njegovom smrću izgubili smo puno, ali na svima nama ostaje da nastavimo put prema slobodi. Njegova smrt kao i smrt svih poginulih ramskih branitelja ne smije ostati uzaludna.“ Postrojbe HVO-a ušle su u D. Slatinu i zatekle mnoštvo uništenih, opljačkanih i zapaljenih kuća. Ranjen je Zdravko Lovrić iz Varvare. U večernjim satima novi topnički napad MOS-a na Hudutsko, Uzdol, Krančiće i Ljubunce, gdje je ranjen Stjepan Ratkić, a poginuo je Milenko Lovrić iz Vratne Gore u općini Konjic.

U širem rajonu sela Hudutsko ubijeni su pripadnici 3. bojne brigade „Rama“ Mirko Džalto i Emil Džalto, obojica iz Ustirame.

Mirko Džalto rođen je 1968. godine u Ustirami, od oca Marka i majke Zorke rođene Pušić Neoženjen. Čin: Časnički namjesnik.  Pripadnik HVO-a od 03.04.1992. godine. Posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Poginuo je 20.04.1993. godine na Hudutskom, općina Prozor-Rama, pri izvršenju borbene zadaće, od strane muslimanskih snaga. Bio je pripadnik 3. bojne, 3. satnije, 3. voda brigade “Rama“.

Emil Džalto rođen je 1970. godine u Ustirami, od oca Pere i majke Delfe rođene Vladić.  Neoženjen. Čin. Satnik. Pripadnik HVO-a od 15.03.1992. godine. Posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Poginuo je 20.04.1993. godine na Hudutskom, općina Prozor-Rama, pri izvršenju borbene zadaće, od strane muslimanskih snaga. Bio je zapovjednik voda, 3. bojne, 3. satnije, 3. voda brigade “Rama“.

Zapovjednik tzv. A BIH, Sefer Halilović i zapovjednik HVO-a Milivoj Petković potpisali su u Zenici sporazum o obustavi vatre između muslimanskih i hrvatskih snaga u BiH.

Izvor: Knjiga „Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.“

na vrh članka