Na današnji dan 1993. godine

  • Napisao/la  RP
Fotoilustracija Fotoilustracija

Napetost u Gornjem Vakufu - Uskoplju prelazi u veliki oružani sukob. Nastavljena su granatiranja hrvatskih naselja, a muslimansko pješaštvo napalo je Pajić Polje. Zapaljeno je pet hrvatskih kuća u mjestu Lužani koje su zauzele muslimanske snage. Osim pješačkog naoružanja muslimanske snage napadaju MB-om 60, 82 i 120 mm te BST-om. Iz grada pješački napad na Grebine i Zvizde.

Ulaz u grad (G. Vakuf) potpuno je blokiran, mora se zauzeti naselje Uzričje, da bi se oslobodio ulaz u grad.

Vojna policija brigade „Rama“ ide u proboj preko Uzričja. U središtu grada muslimanske snage zauzele su uporišta: Dom kulture, Gradska kavana, Hotel Raduša, Gradina, Vatrogasni dom, zgrada KB1 i KB2, rajon gornje džamije, Mašinski park i Relej.

Ratna bolnica u Rumbocima prepuna je ranjenika, među kojima ima veliki broj civila. A 13. siječnja stiglo ih je na desetine: Ivica Beljo, Zoran Antunović, Nikica Peran, Tomo Čuljak, Danko Ćališ, Anto Pavlović - svi ranjeni na Uzričju; Ante Šegović iz Uskoplja, Anđelko Herceg iz Uskoplja, Radislav Barišić iz Dobrošina, Mladen Lončar iz Trnovače, Robert Gvozden iz Livna, Ilija Bagarić iz Pavić Polja, Ranko Grubišić iz Novog Travnika, Robert Duvnjak iz Livna, Zdravko Buljan iz Pavić Polja, Stanko Posavac, Miran Krezo iz Livna. Istoga dana još su ozlijeđeni Marko Bošnjak i Ivica Filipović.

Ratni siječanjski dani u Gornjem Vakufu - Uskoplju uzimaju i prve ljudske živote. Poginuli su: Branko Batinić iz Uskoplja u Bistrici, Ivica Milić iz Vrsa u Vrsama, Miroslav Katović iz Dobrošina u Uskoplju, Vinko Šapina u Lužanima, Pero Marjanović iz Bugojna, Tomo (Joze) Meštrović iz Dobroše na Uzričju u proboju.

Tomo Meštrović rođen je 1960. godine u Dobroši. Čin: Narednik. Pripadnik HVO-a od 03.04.1992. godine. Posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Poginuo je 13.01.1993. godine u Uzričju, općina Gornji Vakuf-Uskoplje, u borbi, od strane muslimanskih snaga. Bio je pripadnik Vojne policije.

Izvor: Knjiga "Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990-1995."

na vrh članka