Na današnji dan 1969. godine - srušen most kod strojarnice HE "Rama"

Na današnji dan 1969. godine - srušen most kod strojarnice HE "Rama"

U vrijeme izgradnje brane HE „Rama“ i pratećih objekata, građeni su i neki pristupni putovi, od kojih se neki i danas koriste. Zbog konfiguracije terena i povezivanja lijeve i desne obale rijeke Rame, u neposrednoj blizini strojarnice na lokalitetu Marina pećina, izgrađena su i dva mosta preko kojih svakodnevno prolaze brojna vozila i oni su sastavni dio magistralne ceste M 16.2 koja povezuje Prozor i Jablanicu.

Vjerojatno su rijetki stanovnici naše općine oni koji nisu prešli preko ova dva mosta, neki ih prelaze više puta na dnevnoj bazi.

Bez ovih mostova, nemoguće je zamisliti normalno funkcioniranje svih bitnih institucija, prometa, opskrbe...

Ipak rijetki znaju da je na današnji dan u večernjim satima zbog velikog odranjanja stijena na desnoj strani obale rijeke Rame most koji je u neposrednoj blizini ulaza u kompleks strojarnice, u potpunosti srušen, a promet potpuno blokiran i onemogućen.

Zbog važnosti prometnice, novi most je izgrađen u vrlo kratkom roku i još uvijek je u uporabi.

Nekoliko trenutaka prije pokretanja odrona, stražar koji je tu večer bio na službi, zbog obilaska objekta, napustio je stražarsku kućicu koja je doslovno nestala među tonama kamena. Slučajnost ili nešto drugo, spasilo je stražarev život.

na vrh članka