Pražnjenje Ramskog jezera nakon 50 godina

  • Napisao/la  RP
Pražnjenje Ramskog jezera nakon 50 godina

Nakon izgradnje brane na rijeci Rami i punjenja akumulacije Ramskog jezera, pa do sada, jezero je dva puta ispražnjeno u potpunosti. Godinu dana nakon punjenja, 1969. i 1978. Iako je više puta planirnao pražnjenje zbog pregleda brane, temeljnog ispusta i ulaza u dovodni tunel, zbog raznih razloga to se do sada nije dogodilo.

Prema trenutačnim planovima, EP HZ HB, planira potpuno pražnjenje akumulacije svoga najznačajnijeg elektroenergetskog objekta. Nakon pražnjenja, uslijedit će potrebni pregledi, u prvom redu sam brane, a nakon toga i pratećih objekata. Ovisno o onome što se „otkrije“ nakon pregleda, uslijedit će radovi na sanaciji.

Prema planu, Ramsko jezero, trebalo bi biti prazno do početka srpnja 2020. godine, radovi bi trebali trajati do listopada, kada bi se ponovno spustili zatvarači i započelo s novim punjenjem akumulacije.

Nakon nešto više od pedeset godina, na tri mjeseca, u potpunosti izronit će ono što je nekad bila plodna dolina, izronit će temelji brojnih kuća i gospodarskih objekata. Izronit će sve ono što je nekad značilo život za brojne obitelji, koje je potapanje rastjeralo daleko od Rame.

na vrh članka