Najava: Dan posvete crkve i Dan duhovnih zvanja u župi Prozor

  • Napisao/la  RPortal
Najava: Dan posvete crkve i Dan duhovnih zvanja u župi Prozor

Samo je jedna svetkovina župnog karaktera. To je Dan posvete župne crkve i oltara. Župa Prozor to slavi svake godine na dan 01. rujna.

Tako će, ako Bog da biti i ove godine. Uz tu svetkovinu (za župu) običaj je već dugi niz godina da se okupe i duhovna zvanja ove župne zajednice. To su svećenici, redovnici, redovnice i oni koji se to spremaju postati, kandidati i sjemeništarci i bogoslovi.

U brojkama to znači, 18 svećenika, 16 redovnica i 3 bogoslova i 2 sjemeništarca i 1 kandidat (ukupno 40.). Neće oni svi moći doći, ali okupit će nas se onoliko koliko možemo.

Središnji dio naše slave jest hvala Bogu, a to je sveta Euharistija – misna žrtva. Misa je u 11,00 sati, a svake godine Euharistiji predsjeda jedan od domaćih svećeničkih zvanja po redu godine ređenja. Ove godine je to vlč. Ivan Zovko s Gmića, a svećenik je Zagrebačke Nadbiskupije. Zvanja su raspoređena i po tuzemstvu i inozemstvu. Imamo svećenika naše Nadbiskupije, Zagrebačke, Dubrovačke Biskupije, franjevca misionara fra Iliju Barišića, Dominikanaca, Salezijanaca, studenata u Rimu, Biskupije Graz u Austriji.

Sestre različitih redova: Franjevki, Milosrdnica, Služavki Maloga Isusa, Klanjateljica Krvi Kristove, Kćeri Božje Ljubavi, Njemačke Milosrdnice.

Bogoslovi su dvojica naše Nadbiskupije i jedan Salezijanac, a sjemeništarci su naše Nadbiskupije kandidati.

Jedno je potjecati iz neke sredine, a sasvim drugo naći se opet u toj sredini i to okupljeni. Izmijeniti malo iskustvo, vidjeti se, čak i upoznati, jer godine razlike čine svoje, a dobro je znati i poznavati ljude koji su ostavili trag svog djelovanja koji ima veze i sa mnom i svima koji se okupljaju!

Dobro je da okupljeni možemo zahvaliti Bogu na podršci kojom nas krijepi svaki dan našega života i služenja. Kroz toliko poteškoća a s tolikom radošću, ipak trebamo stati i zahvaliti Gospodinu za sve čime nas je obdario!

Vas dragi župljani i se vas dobre volje potičemo da se molite za one koji su u duhovnim zvanjima, da ustraju u plemenitom radu i da plodovi tog rada budu na spasenje onima koji su najviše potrebni Božje ljubavi i pažnje, što je osobno spasenje. Neka bdije nad nama i neka nas čuva od svakoga zla. Molimo i da pošalje nove radnike u žetvu svoju, jer je to bitno za opstanak našeg kršćanskog identiteta. Nemojte se zatvarati pred životom i nemojte priječiti put svoje djece ako odluče slijediti Gospodina iz bliza! Nemojte biti nikada oni koji će Gospodinu stati na put i priječiti mu pristup onima koje je stvorio, bez obzira što ste ih vi rodili. On ih je stvorio za sebe, a vama ih je darovao, ali ne da ostanu s vama, nego da odu od vas i donesu svoj plod i urod života!

U ljubavi i zajedništvu za bolje sutra!

Marko Tomić, župnik

na vrh članka