Foto: Na Šćitu obilježen Dan sjećanja na ramske žrtve

  • Napisao/la  RPortal
  • Video sadržaj
Foto: Na Šćitu obilježen Dan sjećanja na ramske žrtve

Kroz povijest, Rama je često doživljavala tragedije, razaranja, paljevine… Stradavale su i brojne nevine žrtve. To se posebno odnosi na početak listopada 1942. godine, kada su četnici kao talijanski saveznici u operaciji „Alfa“ u tri dana svoga divljanja na prostoru Rame pobili više od tisuću ljudi.

Nakon što se smjelo javno spominjati žrtve, posebno one četničke iz 1942. godine, ramski franjevci, zajedno s narodom započeli su s obilježavanjem Dana sjećanja na ramske žrtve kroz sve ratove. Svake godine, početkom listopada, dvorište franjevačkog samostana na Šćitu postaje mjesto molitve za sve stradale čije imena su upisana na spomen obilježju podno Ramskog križa, njih ukupno 1529.

Ispred Ramskog križa, uz suslavlje osmorice svećenika, sv. misu predvodio je i pod njom propovijedao fra Andrija Jozić, župnik i gvardijan, Nakon sv. mise, ispred pločama s imenima pobijenih, zapaljene su svijeće i izrečena  je molitva za pokojne – Opijelo,

Na Dan sjećanja na ramske žrtve ispred ploča s imenima zapali se bezbroj svijeća koje navečer svojim svjetlom razbijaju tamu i podsjećaju da i u tami, koliko god jaka bila, tračak svjetlosti je jači od nje.

Bez obzira na mržnju koja je prouzročila ove brojne žrtve, postoji i nada da one nisu bile uzaludne i da se one nikad neće više ponoviti. Rama i hrvatski narod u njoj nije, a niti će zaboraviti svoje žrtve, između ostalog i zbog budućnosti – Narod koji nema prošlosti, nema niti budućnosti!

Video sadržaj

na vrh članka