Foto: Na obroncima Vran planine postavljeno spomen obilježje četničkim žrtvama iz 1942. godine

  • Napisao/la  RPortal
Foto: Na obroncima Vran planine postavljeno spomen obilježje četničkim žrtvama iz 1942. godine

Mjesec listopad, u ramskoj povijesti, sinonim je za stradanja, počevši od vremena turske vladavine i bijega u Cetinsku krajinu, pa do listopada 1942. godine i teškog stradanja od četnika. Genocid kojega su četnici kao talijanski saveznici počinili na prostoru Rame, nije zaobišao niti malo planinsko naselje Lise iznad Orašca.

Da bi se nevine žrtve sačuvale od zaborava, potomci i rodbina pobijenih, podigli su spomen obilježje na mjestu njihovog stradanja i ukopa.

Uz služenje sv. mise i prigodnu molitvu, spomen obilježje blagoslovio je fra Andrija Jozić gvardijan franjevačkog samostana Rama Šćit.

Kao i u većini drugih mjesta, muškarci su pobijeni, a i za njih su ostala djeca i supruge. Zbog nemogućnosti prijenosa poginulih i ukopa u groblju, ali i zbog straha od povratka četnika, žene i djeca su ukopali pobijene na mjestu njihovog stradanja.

Nakon 2. svjetskog rata i zabrane spominjanja četnika i pokolja, obitelji i rodbina pobijenih, dolazili bi krišom i molili se za njih. Konačno, 79 godina od tragedije, žrtve su na ovaj način dobile trajni spomen koji će ih otimati od zaborava.

Foto: Mario Beljo

na vrh članka