Foto: Zima 2021. - Od Rame do Zvirnjače

  • Napisao/la  RP
Foto: Zima 2021.  - Od Rame do Zvirnjače

Još od davnina, iz priča naših starih, koji su zbog raznih razloga išli u Rami susjedne krajeve, zima je bila na posebnom mjestu u njima. Išlo se preko Ljubuše ili Paklina. Prostorom surovim i u ljetnim mjesecima, a o zimi da i ne govorimo.

Kako su prolazila vremena, tako su se mijenjali i načini putovanja. Ali priroda je ostala ista, hladna, surova, čak i opasna.

Zimski period na putu između Rame i Tomislavgrada, unatoč prilično dobrom i redovitom održavanju ovog putnog pravca, vozačima često zna zadati puno poteškoća. Hladnoća, snijeg, vjetar, spoj koji skoro redovito stvara brojne probleme vozačima na ovome putu. Znamo da zbog visokih snježnih nanosa na ova cesta zna biti zatvorena i po nekoliko dana.

Nastavljajući s tradicijom, iskoristivši nedjeljno popodne, zaputili smo se prema Zvirnjači.

Vozeći se iz Rame prema Tomislavgradu vrlo brzo se uvjerite u moć i ljepotu prirode. U sve čari snježnog pokrivača. Njegovu ljepotu, umjetničke oblike, divlju stranu.

Dok je u Gornjoramskoj kotlini temperatura bila oko ništice, s ponekom pahuljom snijega, vozeći se prema Ramskim vratima, prilike su se drastično promijenile. Temperatura je počela brzo padati, a jaki vjetar samo je pojačavao osjećaj hladnoće, ali i nepredvidivost i snagu prirode.

Iako vladaju pravi zimski uvjeti, za sada na ovome putnom pravcu nema većih poteškoća u prometu. Cesta se čisti i posipa.

Nadamo se da će tako ostati i sljedećih dana, unatoč tome što meteorolozi najavljuju nove snježne padaline i veliki pad temperature.

U fotogaleriji vam donosimo djelić onoga što smo danas zabilježili u Zvirnjači i na putu R418.

na vrh članka