Foto: Ledenica na Raduši

Foto: Ledenica na Raduši

Zbog cijelog niza razloga, planina Raduša, široj javnosti, još uvijek je poznatija po događajima iz 1972. godine i Fenix skupini, nego po ljepoti i onome što ona "krije" u sebi. Radeći na njenoj promociji, ali i konkretno, na terenu, HPD “Rama” u nekoliko godina svoga djelovanja napravilo je puno. Rezultati polako, ali sigurno dolaze. To se nejbolje vidi po posjetima planinara, kojih je iz mjeseca u mjesec sve više.

Uz dva prirodna fenomena Rumbočko (Veliko) i Voljičko (Malo) jezero na Raduši se nalazi i Ledenica ili Samograd, kako je neki još nazivaju.

Ledenica se nalazi na 1600 metara nadmorske visine i oko kilometer i pol ispod Idovca u smjeru juga. Ona je ponikva elipsastog oblika koja je nastala urušavanjem materijala, vjerojatno izazvana jačim potresom i propadanjem vapnenca od kojega je izgrađena.

Ono što Ledenicu čini iznimnom jest izvor u njezinom južnom dijelu koji se nalazi ispod velike kamene gormade, koji i u vrijeme velikih suša, rijetko kad presuši. Za svoje potrebe nekada su ga koristili pastiri, a kasnije i drvosječe koji su radili u Prodojnici.

Do izvora se može doći samo uskom i strmom stazom  sa sjeveroistočne strane. Voda je vrlo hladna i u njoj ne možete držati ruku dulje od minute.

Kao i u brojnim drugim slučajevima, prirodni sklad i ovdje je narušio čovjek. Po rubu iznad Ledenice vidljivi su brojni tragovi “civilizacije” koje su za sobom ostavili posjetitelji. Od limeniki i plastičnih čaša do ostataka ugljena koji je korišten za loženje vatre.

Ovaj prirodni fenomen zaslužuje puno više pažnje i zaštite nego je sada ima. Hoćemo li uraditi nešto ili ćemo s vremenom uništiti ono što je priroda stvarala stoljećima, ostaje za vidjeti.

HPD “Rama” u planovima za svoje aktivnosti ima i čišćenje prostora oko, kao i u samoj Ledenici. Da postoji neka institucija koja je zadužena za ovakve “stvari” bilo bi puno lakše, Nažalost, sve je prepušteno inicijativi pojedinaca, što na kraju daje samo djelomične rezultate.

na vrh članka