Foto: Proljeće na Makljenu

Foto: Proljeće na Makljenu

Iako "stidljivo“, proljeće i toplije vrijeme, konačno nam "kucaju“ na vrata. Za sve one koji su navikli biti u pokretu i na otvorenome, period koji se već odavno priželjkuje. Uhvatiti malo slobodnog vremena i odvojiti ga za sebe i prirodu, i barem na nekoliko sati odmaknuti se od svakodnevnih obveza, događanja u zadnje vrijeme, priča..., i svega onoga što trenutačne prilike i suvremeni život sa sobom nose.

Tako blizu, a ipak tako daleko za većinu, Makljen, idealno mjesto gdje se može na nekoliko sati maknuti od svakodnevice i uživati u prirodi i pogledu na brojne planine koje nas okružuju.

Prije jedanaest godina, na samome početku djelovanja Hrvatskog planinarskog društva "Rama“, markirana je „Staza ramskih branitelja“, koja započinje na Makljenu, i vodi do Sajine i Draševa. Unatoč proteku vremana, staza je u dosta dobrom stanju, kao i većina markacija. Ova staza, srednje je zahtjevna i prvim dijelom vodi rubom koji je razdjelnica između jadranskog i crnomorskog sliva. Vrlo je atraktivana i s nje se pruža odličan pogled na sve strane. Dio od kote 1220 (do releja na Košutama) prolazi kroz visoku bukovu šumu koja u ovome periodu obiluje veselim bojama i svježim zrakom koji jednostavno „podiže“ i tjera vas naprijed. Od releja staza vodi dalje prema Sajini i Draševu. A plan je ovim pravcom, preko Pliševice spojiti se sa stazom "Fenix“ koja sa Zahuma vodi na Idovac.

Koliko god puta negdje odete, svaki put ćete vidjeti i upoznati nešto novo, čemu ćete se moći diviti, što je u biti, uz zdrav način života, i čar planinarenja.

 

na vrh članka