Upoznajmo Ramu - Klečka stina

Upoznajmo Ramu - Klečka stina

Iako je Rama sa svih strana okružena planinama i uzvisinama, rijetko koja kota tako dominira prostorom kao Klečka stina koja se nalazi jugoistočno od Prozora. Kao stražar, nadvila se nad Klečko polje i selo Klek po kojemu je i dobila ime. Na istočnoj strani, uzdiže se iznad Kućana, s kojih izgleda još veća i dojmljivija. Njena najviša kota Vijar, nalazi se na 1154 metra nadmorske visine s koje pogled seže na sve strane

Južna i jugoistočna strana završava ekstremno strmim odsjecima što ovu stijenu čini izuzetno atraktivnom. Za planinare i ljubitelje pješačenja postoji nekoliko staza koje vode na sam vrh, jedna od staza vodi s Klečkog polja, druga s Kućana, koja jednim dijelom ide starim putom Kućani-Klek i onda se odvaja desno i vodi izravno prema vrhu.

Za one koji nisu skloni pješaćenju postoji mogućnost uspona terenskim vozilom, skrećući s lokalnog puta Klek – Došćica. Klečka stina, prekrivena je velikim i pitomim travnatim površinama, čija ljepota do izražaja dolazi u proljetno vrijeme, kada sve buja.

Koliko god puta se uspeli na Klečku stijenu, uvijek iznova nešto vas vuče k njoj, i svaki put otkrijete nešto novo, neponovljivo. Vrijedi doći, vidjeti i osjetiti prirodu i ljepotu koju nam je Bog dao na dar.

na vrh članka