Prirodni fenomeni: Matića pećina

  • Napisao/la  RP
Prirodni fenomeni: Matića pećina

U davnoj geološkoj prošlosti na području Rame, formirali su se brojni prirodni fenomeni koji nikada nisu istraženi sa stručne strane, ali ih je domaće stanovništvo vrlo dobro poznavalo i koristilo za svoje potrebe. Među neistražene fenomene svakako možemo uvrstiti i Matića pećinu koja se nalazi u Postinju  na lijevoj obali rijeke Rame na pola puta između Mluše i Luga.

Danas se do nje može doći vrlo strmom stazom koja se s Mluše okomito spušta do starog korita rijeke, odakle se nastavlja nizvodno oko 1,5 km, gdje se staza odvaja od rijeke i uzbrdicom vodi nekih dvjestotinjak metara i dolazi na zaravan pred samu pećinu.

Slikovni prikaz staze od Mluša do pećine

Pećina je građena od sedre i vjerojatno je kopanjem njena unutrašnjost nekada proširivana da bi se dobilo na prostoru. Ostaci drvenih greda upućuju na to da je ulaz bio zatvoren vratima.

U unutrašnjosti je i danas vidljivo i dobro očuvano ognjište isklesano u lijevom boku pećine. Iz ognjišta prema vani vodi pukotina u stijeni koja je služila kao odvod za dim.

Pored same pećine, nalazi se manji objekt,  koja je služio kao spremište za drva kako bi im se sačuvala suhoća u vlažnom periodu. Stotinjak metara iza pećine, vidljivi su ostaci građevine, koja je prema pričama starijih služila kao staja.

Stariji mještani sjećaju se dviju obitelji „Matić“ (po kojoj je pećina dobila ime) i obitelji „Ćorić“ koje su dugo godina koristile ovaj objekt tijekom većeg dijela godine. Na obližnjem lokalitetu „Malom podu“ i danas su vidljivi tragovi obrade zemlje, pogotovo sadnje krumpira…

U nekoj drugoj sredini ovaj fenomen i lokalitet bili bi pretvoreni u turističku atrakciju, ovako moramo čekati neka druga vremena i sve prepustiti pojedincima da barem pokušaju sve koliko toliko zaštititi i na ovaj način prezentirati javnosti.

Grafikon koji prikazuje nadmorsku visinu i duljinu prijeđenog puta

 

na vrh članka