Planina Raduša - top odredište planinara

Planina Raduša - top odredište planinara

U nekoliko navrata, radili smo reportaže o planini Raduši i HPD „Rama“, kroz čiji rad, je ova planina ponovno vraćena na godišnje planove za uspon brojnih planinarskih društva. Monogima je poznato da se planina Raduša nalazila na prvoj crti obrane Rame tijekom Domovinskog rata.

To je za sobom ostavilo brojne posljedice, jedna od njih je i zbjegavanje dolazaka planinara i uspona na Idovac, zbog opravdane bojazni od nailaska na zaostale mine.

Nakon što su članovi HPD „Rama“ markirali stazu od Zahuma do Idovca, i kroz promociju Rame, Raduše i drugih ramskih planina, stvari su se počele osjetno mijenjati. Svake godine, bilo je sve više posjeta, a tako se širila i promocija.

Sad smo došli do te razine, da upiti i rezervacije vodiča za uspon na Radušu svakodnevno stižu našem planinarskom društvu. Za sada prednjače planinari iz Slovenije i Hrvatske.

Da se upornim radom i dobrom promocijom može puno napraviti, govori i činjenica da se za dolazak u Ramu i uspon na Radušu zanimaju planinari iz Austrije, Češke i Njemačke.

Bez ikakvih problema, možemo reći da je Raduša postala top odredište među planinarima. Bez obzira koliko se do sada uradilo i da su rezultati vidljivi, još ima puno prostora za napredak i poboljšanje.

Dolaskom proljeća, uslijedit će realizacija nekoliko planiranih projekata što će sigurno još više doprinijeti atraktivnosti i povećanju dolazaka.

na vrh članka