Foto: HPD "Rama" - markirana staza do Gruda kod Rumboka

  • Napisao/la  RPortal
  • Galerija slika
Foto: HPD "Rama" - markirana staza do Gruda kod Rumboka

Svako vrijeme sa sobom donosi neke specifičnosti koje ostaju trajno zapisane i znaju se često spominjati. Suvremeni čovjek, malo po malo, trčeći za materijanim dobrima, polako, ali sigurno, u relativno kratkom periodu, napustio je većinu onoga po čemu su generacije njegovih predaka živjele, u skladu s božjim zakonima i zakonima prirode.

Rama je nekada nadaleko bila poznata kao kraj u kojemu žive radišni i pobožni ljudi. Svako ramsko selo ima ono „nešto“ svoje, koje je tipično samo za njega. Starije generacije Rumbočana sigurno su čuli za lokaciji Grude, zapadno od sela, odnosno iznad Varvare na kojoj se, prema pričama starih dogodilo ukazanje. Od tada, pa sve do danas, postoji običaj, a posebno u korizmeno vrijeme, da mještani odlaze na to mjesto, mole se, traže pomoć i utjehu kod Blažene Djevice Marije.

Nakon upoznavanja terena i pristupa samoj lokaciji, članovi HPD “Rama”, proteklog vikenda odradili su akciju markiranja staze koja započinje od regionalnog puta R418.

Nakon markiranja staze, svi koji žele, a do sad nisu znali gdje se nalaze Grude i kako mogu doći do njih, sada to mogu učiniti bez ikakvih problema.

Bez obzira na autentičnost priča i nečije vjerovanje, na nama je da čuvamo ono što smo nasljedili od predaka i prenosimo ga na generacije koje dolaze. Grude su mjesto gdje ljudi mole u svojim potrebama ili vrše svoje zavjete. Očuvajmo ih za budućnost i vrijeme koje dolazi.

na vrh članka