HPD "Rama“ – Čišćenje i uređenje planinarske staze

HPD "Rama“ – Čišćenje i uređenje planinarske staze

Da se upornim radom i promocijom pozitivnih aktivnosti mogu pokrenuti mnoge stvari na korist ne samo pojedincima, nego i široj društvenoj zajednici, najbolji dokaz je Hrvatsko planinarsko društvo „Rama“. Do prije nekoliko godina, samo rijetki su posjećivali  ramske planine i Ramu doživljavali kao poželjno planinarsko odredište. Osnutkom i aktivnostima HPD „Rama“, to se iz temelja promijenilo.

Protekle dvije godine, planina Raduša postala je top odredište brojnih planinarskih društava, posebno iz susjedne Hrvatske. Sudeći po rezervacijama termina za vodiče, Raduša je postala popularna brojnim planinarima.

Uz Radušu i stazu "Fenix“, veliki interes vlada i za druge, posebno za stazu koja vodi rubnim dijelom planine Smojnik, od kamenoloma iznad Kovačeva Polja do kote 912 - Kamena dica.

Ova staza jednim dijelom prolazi kroz visoku šumu, koja je očuvana u svom prirodnom obliku, jer do nje ne vodi nikakav put, i nitko ne dolazi u sječu stabala. Zbog toga, brojna su starija stabla koja su se zbog snijega ili vjetra srušila na stazu i time otežavaju kretanje.

S ciljem pripreme staze za predstojeću sezonu planinarenja, proteklog vikenda najaktivniji članovi HPD „Rama“ odradili su akciju njenog čišćenja i uređenja.

Većim dijelom, staza je u očišćena od šiblja i srušenih stabala. Zbog obujma posla, ostao je zadnji dio na kojem još treba ukloniti porušena stabla, što je planirano za sljedeći period. Uz čišćenje, planirano je i ponovno markiranje cijele staze.

Ovakvim aktivnostima daje se doprinos sigurnosti posjetitelja, ali i na atraktivnosti pojedinog terena za sve ljubitelje planina i planinarenja.

na vrh članka