Upoznajmo Ramu - Kolivret

Upoznajmo Ramu - Kolivret

Sjeverno od Ramskog jezera, iznad Podbora i Ploče uzdiže se Kolivret koji predstavlja "središte“ Rame, jer se svojim položajem nalazi u sredini, između Gornje Rame i Prozora. Najviši vrh Kolivreta izdiže se 1074 metra iznad mora i većim dijelom obrastao je šumom.

Kao i na ostalim planinama, Kolivret je nekada bio područje gdje su ljudi živjeli i radili od ranog proljeća do kasne jeseni.

Dolaskom "modernih“ vremena, sve je napušteno i prepušteno prirodi i vremenu. Budući da je u "sredini“, s Kolivreta se pruža jedinstven pogled na sve strane. Cijelo Ramsko jezero vidi se kao „na dlanu“ i ono ga na jugu dijeli od Smojnika. S njegove sjeverne strane, u podnožju, smjestila su se Ometala, a dalje Ćališi i Gmići, iznad kojih se uzdiže Makljen.

Do Kolivreta se može doći iz više pravaca: od Mluše, stazom koja kroz šumu ide okomito i pri vrhu se siječe s Pločkim putom, koji na istok vodi prema Paljikama i dalje za Prozor. Također, može se doći iz pravca Podbora, kroz gustu borovu šumu. Putom se može doći iz Prozora, preko Paljika.

Iako je od Prozora udaljen desetak minuta vožnje, i još toliko pješačenja do vrha, samo rijetki dolaze na Kolivret, mjesto gdje se mogu odmoriti i tijelo i duša...

na vrh članka